Baterije

Najlažje je kupiti baterije, ki se lahko ponovno polnijo; sicer pa je smetnjak za baterije že v večini prodajaln elektronskih naprav pa tudi v nekaterih javnih ustanovah.

Elektronske naprave

Ko kupite katero koli napravo, se kar pri samem prodajalcu pozanimajte, kam lahko odvržete staro. Velikokrat jih sprejemajo že same prodajalne.

paint_cans.jpg

Barve

Najboljša rešitev je, da jih popolnoma porabite. Če jih ne potrebujete vi, bodo morda prav prišle vašemu sosedu ali prijatelju. Sicer pa odstranite njihov pokrov ter pustite, da se popolnoma posušijo. Odvrzite jih v smetnjak za nevarne odpadke.

Fluorescentne sijalke

Ker vsebujejo nekoliko živega srebra, je pomembno, da se ne znajdejo v običajnih smeteh. Velikokrat rabljene sijalke sprejemajo v trgovinah s svetili, sicer pa jih zapečatite v plastično vrečko, nanjo napišite, kaj vsebuje, ter jo odvrzite v navaden smetnjak.

herbal_medicines_toxic_behavior_under_the_microscope.jpg

Zdravila

Nikoli jih ne splaknite v stranišče ali zlijte v odtok, saj tako zastrupljate vodovje. Raje jih odnesite v najbližjo večjo lekarno.

Olje

Maščoba lahko zamaši cevi, zato je izredno nevarna za celoten sistem kanalizacije. Olje vedno odvrzite tako, da z njim namočite papir ali pa pustite, da se posuši.