Ste vedeli, da zapravimo okoli 30 odstotkov energije za ogrevanje doma zaradi uhajanja toplega zraka? Velike toplotne izgube skozi skoraj nevidne odprtine in špranje v zgradbi imajo namreč za posledico tudi višje stroške ogrevanja. Tudi če živite v novi hiši, ki ima dobro izolacijo, to še ne pomeni, da je vaš dom ustrezno zatesnjen in pripravljen na zimo. Manjše težave z uhajanjem zraka lahko sami odpravite na naslednje načine.

Preglejte stene, okna in vrata

Za začetek preglejte zunanje stene, če so okoli vodovodnih cevi morebiti luknje. Preverite predvsem tiste predele, kjer je na zunanji steni nameščeno denimo umivalno korito. Če okoli vidnega dela cevi odkrijete špranje, uporabite razpršilo penaste izolacije za zatesnitev teh lukenj. Preglejte in popravite pa tudi prezračevalne kanale.

spray_foam_insulation_under_a_window_seat.jpg

Preglejte tudi okna in vrata ter zatesnite vrzeli v njihovem okvirju z uporabo penaste izolacije, ki je narejena posebej za vrata in okna, saj se razširi in zapolni še tako nedostopno luknjo. Po zatesnitvi vratnih in okenskih okvirjev prevlecite luknje in razpoke še z akrilnim-lateks tesnilom, po možnosti takšnim, ki ga je mogoče prebarvati. Ne skrbite, če pri delu niste najboljši, le da obdržite približno ravne linije.

Klet in podstrešje

Preverite tudi kletne prostore in najdite razpoke po tleh, stenah, kot tudi vrzeli v pragovih in stebrih na vrhu oziroma na dnu nosilcev. Za polnjenje manjših razpok uporabite akrilno tesnilo. Za večje vrzeli pa uporabite razpršilo z izolacijsko peno v skladu z navodili proizvajalca.

check_insulation.jpg

Natančno preiščite še podstrešje, kjer preglejte zračnike in morebitne luknjice zatesnite; pozorni pa bodite tudi na vlažne pogoje in plesen (enako velja za kletne prostore). Preverite stanje izolacije in uhajanje zraka skozi manjše špranje, ki se lahko pojavijo v stenah. V starejših domovih s staro izolacijo, ki lahko vsebuje azbest, bodite še posebno previdni in se po možnosti posvetujte s strokovnjakom.