Za večino cvetočih rastlin je sicer bolje, da jih, ko nastopi zmrzal, prestavimo na toplo.

Amazonska lilija (Eucharis amazonica)

Te cvetlice z dolgimi stebli so znane po svoji subtilni lepoti. Cvetovi so kremne barve, njihov vonj je osvežujoč. Navadno cvetijo v skupini po štiri.

Hortenzija (Hydrangea)

Nekatere vrste hortenzij cvetijo tudi jeseni. Njihova velika socvetja so različnih barv, od rožnate do modre, odvisno od kislosti tal.

hydrangea_macrophylla_petals_cropped.jpg

Proteja (Leucospermum cordifolium)

Ta cvetlica, katere cvet spominja na blazinico za bucike, je edinstvene oblike, dokaj velika in dolgoživa. Najpogosteje je oranžne ali živo rumene barve z rdečimi poudarki. Lahko jih imamo na vrtu ali kot lončnice.

Afriška lilija (Agapanthus)

Lahko je v vijoličnih, belih ali modrih odtenkih. Pri nas jo je pred zmrzaljo bolje prenesti v zavarovan prostor.

Dendrobij (Dendrobium Orchid)

Dendrobiji spadajo pod orhideje. Na steblu je več cvetov, ki so bele, rumene ali vijolične barve in zdržijo kar nekaj časa.

pansy_12a.jpg

Krizanteme in mačehe

Na naših tleh jeseni uspevajo krizanteme in mačehe; slednje preživijo tudi zmrzal. Na izbiro je ogromno barvnih odtenkov mačeh. Navadno imajo temnejše lise, ki kot mačji brki izhajajo iz rumenega središča cveta.

Cvet krizanteme spominja na plamene, ki izhajajo iz sonca. Japonci zato krizantemo vidijo kot svojo ''sončno rožo'', ki jo ima cesar na svojem pečatu. So simbol dolgoživosti in veselja.