Zvečer okolico svojega doma ovijte v romantičen soj sveč, ki bodo okolico osvetlile s svojo nežno svetlobo. Da boste sveče zaščitili pred močnejšim vetrom, ki jih zunaj hitro upihne, zanje izdelajte preproste svetilke. Za začetek boste potrebovali večje steklene kozarce z robom na vratu − prvotno namenjene vloženemu sadju, zelenjavi, marmeladi − ki so zgoraj dovolj široki, da lahko vanje z roko vstavite svečo. Poleg tega boste potrebovali še žico, rezalnik žice, ploščate klešče z ozko konico in seveda sveče.

Postopek izdelave

V roke najprej vzemite žico in jo z rezalnikom razrežite na več delov (toliko, kot nameravate narediti svetilk), dolgih okoli 40 centimetrov. Uporabite ploščate klešče z ozko konico na koncu, da naredite majhno zanko na žici na približno tretjini poti njene dolžine.

zanka_iz_zice.jpg

Nato v roke primite kozarec in pod njegovim zgornjim robom ovijte narezan kos žice tako, da zanko tiščite čim bolj k robu odprtine; oba konca žice pa potegnite točno na nasprotno stran zanke, kjer ju prekrižajte. Pomagajte si s kleščami, če je potrebno, da žica čim bolj tesno objame spodnji rob kozarca.

zanka_okoli_roba_kozarca.jpg

Uravnotežen ročaj

Z ozkimi ploščatimi kleščami naredite še eno zanko na prekrižani strani žice, in sicer tako, da skozi njo daljši konec žice, ki bo postal ročaj svetilke, v loku speljete čez sredino nad odprtino kozarca na drugo stran, kjer žico potegnete skozi prvo izdelano zanko. Prilagodite dolžino ročaja oziroma žice na poljubno velikost, jo dobro pritrdite z zanko in obrežite. V mislih imejte: daljši ko bo ročaj, bolj se bo svetilka zibala v vetru, če jo nameravate obesiti zunaj.

zica_skozi_zanko_2.jpg


Krajši konec žice pa na isti strani s kleščami zavežite v še eno dodatno zanko in obrnite navzdol ali proti ovitemu delu žice ob robu kozarca, da stabilizirate ročaj.

zica_kozarec_svetilka.jpg

Postopek ponovite na vseh kozarcih, ki jih želite spremeniti v praktične svetilke. Ko končate, vanje vstavite svečke, jih prižgite in postavite na stabilno zavetrno mesto, na primer na močno vejo drevesa v okolici doma ali na strop delno prekrite terase.

kozarci_v_svetilke.jpg

Več svetilk na eni nosilni žici

Če želite ustvariti niz svetilk na dvorišču, ki bo okrasil tudi celostno podobo vaše okolice doma, uporabite daljši kos žice, ki naj bo tokrat dolga nekaj metrov. Dolžino žice natančneje izmerite sami – tam, kjer želite namestiti kozarce s svečami; denimo okoli trdne veje dveh blizu si stoječih dreves.

jar_lanterns_1.jpg

Žico potem stabilno pritrdite okoli prve veje, pri tem si lahko ponovno pomagate z zanko, nato pa nanjo drugo za drugo obesite doma izdelane luči in jo le še pritrdite na drugi konec oziroma drevo.