Hiša v sipini (Dune House), kot je njeno ime, je verjetno eden najbolj poznanih objektov na svetu; od leta 1975, ko je bila zgrajena, se je njena fotografija znašla že v kopici revij in časopisov. Toda še vedno ni izgubila svojega čara, sedaj pa je spet na prodaj za 1,4 milijona dolarjev.

dune_house_4.jpg

Odločitev za življenje z naravo

Ko se je slaven arhitekt William Morgan lotil snovanja objekta, ki naj bi stal na posestvu v floridskem mestu Atlantic Beach, se je odločil, da ne bo porušil naravno nastale sipine, ki jo je ustvaril hurikan Dora leta 1964, niti da bo hišo zgradil na njej. Namesto tega je objekt postavil kar v samo sipino.

Kljub temu da hiša stoji že kar nekaj let, ima izjemno moderen videz, ki je nekako drugačen ter zato še bolj šarmanten. Spredaj hiša deluje kot gomila trave, ki se nato razširi v dva krila; zadnji del pa zaznamujeta dva velika okna, ki delujeta kot široko odprte oči. Trava in pesek pa nista le zanimiva popestritev videza, temveč tudi učinkovita izolacijska materiala, ki hišo poleti ohranjata hladno, pozimi pa toplo.

Hiša ima seveda okna postavljena tako, da lahko stanovalci občudujejo ocean; sicer pa je razdeljena na dva stanovanja, ki sta skorajda simetrično enaka, oba pa imata tudi poseben vhod.

dune_house_7.jpg

Več fotografij te zanimive arhitekturne stvaritve si lahko ogledate tudi tukaj.