Netopirji se človeku in človeškim lasem izogibajo, zato se nimate česa bati. Prav nasprotno, netopirji so naši prijatelji, saj se na naraven način znebijo komarjev, hroščev, kobilic, vešč in drugega nadležnega mrčesa. Medtem ko se večina ptic hrani z insekti čez dan, netopirji delajo ponoči. Tako vsako noč pojedo tudi za polovico svoje teže mrčesa. 

bat_eating_insect.jpg

Namesto pesticidov

Študije v ameriškem Kansasu in Kanadi so v zadnjih nekaj letih pokazale, da lahko kolonija netopirjev učinkovito nadzoruje in preprečuje razmnoževanje koruznega hrošča, kar zmanjšuje in celo odpravi potrebo po uporabi insekticidov v kmetijstvu na nekaterih področjih. Če lahko netopirji učinkovito nadzorujejo insekte v tako velikem obsegu, pa lahko še večji čudež naredijo na vašem vrtu.

Najboljše naravno gnojilo

To pa še ni vse, saj imajo netopirji izredno hranljive iztrebke, ki so zelo cenjeno organsko gnojilo. Vsebujejo približno 10 odstotkov dušika, 3 odstotke fosforja in 1 odstotek kalija. Primerni so za pospeševanje rasti okrasnih rastlin, njihovih cvetov, zelenjave in nenazadnje zelišč.

Naj bo okolica doma netopirjem prijazna

Če želite izkoristiti prednosti netopirjev na vašem vrtu, uredite njim prijazno dvorišče in vrt. Netopirji, kot vse živali, potrebujejo hrano, vodo in zatočišče. Ker v večini vrtov obstaja veliko žuželk, je za njihovo hrano že poskrbljeno; vse, kar potrebujete, je le, da poskrbite za oskrbo z vodo in primerno zatočišče.

feeding_bat.jpg

Netopirji potrebujejo čisto vodo in enostavno dostopen vodni vir. Odlična rešitev je vrtni ribnik, okoli katerega ni zasajeno visoko rastlinje. Lahko pa tudi na višje ležeče bolj odprto mesto postavite posodo z vodo.

Ustvarite varno zatočišče

Netopirji običajno živijo v temnih, bolj zaščitenih krajih, denimo v votlih drevesih, pod ohlapnim lubjem, v jamah ali v razpokah skalnatih polic. V urbanih območjih jih lahko pogosto najdemo na podstrešjih, v hišnih razpokah in celo v kanalizaciji. Da bi učinkovito pritegnili netopirje, razmislite o namestitvi posebne hiške za netopirje na bližnje drevo. Postavite jo od 12 do 18 metrov nad tlemi, in sicer na varno mesto, ki ga plenilci ne morejo doseči.