Ne glede na to, ali se odločite za najem strokovne pomoči ali nameravate delo opraviti sami, morate pred pričetkom poskrbeti tudi za domače živali. Prestrašen pes ali mačka, ki se bo neprestano motal pod nogami, bo oviral delo in zmanjševal splošno delovno varnost. Predstavljajte si, kako se pes počuti, ko mu zmotite dnevno rutino.

Med obsežnejšo obnovo živali namestite pri prijateljih

Še posebej psi in mačke imajo mnogo bolj izostren sluh in volj kot ljudje, kar pomeni, da so bolj občutljivi na glasne zvoke ter zdravju škodljive vonjave in dim, ki je lahko v nekaterih primerih za njih celo smrtno nevaren. Če prenavljate glasno, obsežno in invazivno, je zato najboljša rešitev, da vaše hišne ljubljenčke v tem času odstranite iz doma.

pet_safety_renovate.jpg

V primerih, ko te možnosti nimate, pa predvsem pazite, da vam domače živali ne pobegnejo. Hrup jih namreč lahko hitro tako preplaši, da se poženejo v beg. Psom in mačkam okoli vratu zato nujno obesite ovratnico z jasno identifikacijo, čigavi so, da bodo sosedje vedeli, komu jih vrniti v primeru, če se zatečejo k njim.

Hišnega ljubljenčka primerno zamotite

Poskušajte ga namestiti na vrt ali v prostor, ki je čim dlje od sob, ki jih prenavljate. Ponudite mu njegove najljubše igrače ter zavrtite klasično glasbo ali prižgite televizijo, saj lahko tako omilite hrup prenove. Če nimate časa, da bi bili vedno z njim, ga skušajte vsaj čim večkrat obiskati. Držite se tudi rednih urnikov hranjenja in sprehajanja, da bo še vedno imel vsaj del svoje rutine.

pet_safety_green.jpg

Pred prenovo je dobro, če psa oziroma mačko peljete k veterinarju na rutinski pregled. Bolj občutljive živali so namreč lahko med večjimi spremembami pod zelo velikim stresom – ta pa povzroča razvoj bolezni in prispeva k splošnemu poslabšanju zdravja. Če opazite povečano agresivnost ali prestrašenost, pa je to sploh znak, da žival potrebuje veterinarjevo pomoč.