Če je otrok še majhen, je lahko otroška soba za vas utesnjen prostor, v očeh vašega otroka pa prostorno neraziskano dvorišče. Sobo otroka zato razdelite na več delov, kjer bo prostor za igro v enem kotu, miza z računalnikom in knjižna polica v drugem, postelja v tretjem, drugo pohištvo pa je najbolje odstraniti. Priporočljivo je tudi vgraditi manjši umivalnik, ki ga lahko estetsko skrijemo v omarico.

Postavitev pohištva in okna

Elemente v sobi je treba uskladiti tako, da naredite čim večji prostor in enostaven dostop do oken. Ne postavljajte postelje pod okno, neposredno ob grelne naprave ali pod police. Pogosta napaka so tudi zaprta okna v prostoru. Otrok namreč potrebuje redno odpiranje oken in prezračevanje. Začutiti mora toploto sonca pozimi in hladen svež zrak poleti, saj bo pri naravni svetlobi in svežem zraku bolj zdrav. Kot preventivo lahko uporabite okenski zapah, tako da se okno ne more odpreti več kot za deset centimetrov, če vas skrbi, da bi se najmlajši poškodoval med plezanjem nanj.

childrens_bedroom.jpg

Zaobljeno pohištvo in dekoracija

V sobi naredite čim več prostora, še posebno, če je prostor ozek, pohištvo pa ima veliko ostrih robov. Zlasti na krajih, ki jih otrok zlahka doseže, morate paziti, kje odlagate pribor, razne pripomočke, dekorativne predmete, vaze… Izogibajte se odprtim predalom, visečim kablom ali drugim otroku nevarnim predmetom. Vtičnice primerno zavarujte ali jih zakrite s kosi pohištva. Težkih slik ali ogledal nikar ne obešajte nad posteljo, izogibajte pa se tudi samostoječim kosom pohištva, ki se lahko prevrnejo.

child_room_safety_furniture.jpg

Razsvetljava

Razsvetljava sobe je ravno tako zelo pomembna za varno bivanje. Umetna in naravna svetloba naj zajemata vse strani sobe, tako prostor za igro kot delovno mizo. Dovolj lahka in razpršena svetloba je namreč pomembna tudi pri učenju. Odsev svetlobe, ki pada na površino, ne sme biti premočan, da ne seva v otrokove oči. Otroka navadite, da ohranja svojo sobo svežo, čisto in pospravljeno.