Pregled celega doma

Razmislite, da bi opravili revizijo celega doma, s katero ugotovite porabo energije in možnosti za povečanje energijske učinkovitosti vašega doma. Opredelite glavne vire izgube.

Izboljšanje izolacije

Vgradnja energetsko učinkovitih oken, vrat in dodatna izolacija sten je še en odličen način za povečanje skupne učinkovitosti in zmanjšanje stroškov.

Zamenjajte stare in požrešne naprave

Ali ste vedeli, da lahko zamenjava starih električnih naprav z varčnejšimi močno zniža skupne stroške v vašem gospodinjstvu? Zamenjajte star pralno-sušilni in pomivalni stroj z novejšimi, energetsko učinkovitejšimi modeli, ki vam lahko pomagajo zmanjšati stroške za vodo in elektriko hkrati.

energy_efficiency_rating.jpg

Ob nakupu izdelka najprej preverite, v kateri energijski razred spada. Višji ko je razred, manjša je poraba energije. Upoštevajte tudi stroške za delovanje in vzdrževanje ter ceno aparata.

Geotermalni sistem ogrevanja in hlajenja

Priporočljivo je, da nadomestite svoje stare klimatske naprave z integriranim energetsko učinkovitejšim sistemom ogrevanja in hlajenja, na primer z geotermalnim sistemom klimatizacije. Ta uporablja obnovljive vire energije in zmanjša stroške za porabo elektrike kar za polovico. Tako se vam sčasoma stroški nakupa kaj kmalu povrnejo.

geothermal_heating_systems_2.jpg

Zamenjate lahko tudi druge aparate, ki jih pogosteje uporabljate, in vaš dom bo energetsko prijaznejši. Tako ne boste samo posodobili videza, temveč boste predvsem zmanjšali skupne stroške za vodenje gospodinjstva. Kot dodaten bonus pa nove naprave tudi povečajo skupno vrednost nepremičnine in prodajno ceno.