Dežna zaščita poskuša ustvariti prostor med podporno steno in zadnjo stranjo fasadnih oblog ter s tem omogoči vodi, da odteče pri dnu.

Drugačen način boja proti dežju

Vsi sistemi takšne zaščite proti dežju vključujejo prostor, skozi katerega lahko voda odteka, se pa lahko razlikujejo po konstrukciji. Pri gradnji lahko uporabimo plastične ali steklene mreže za izolacijo, ki pa še vedno omogočajo vodi, da odteče. Dežna zaščita zmanjša zunanje trohnenje ter izboljšuje kakovost zraka, saj preprečuje razvoj plesni v hiši, kar pomaga predvsem tistim z alergijami.

rainscreen1.jpg

Primerna za novogradnje

Ker pa dežna zaščita zahteva dodaten prostor med zunanjo steno in fasadnim ovojem, je pogosto ni mogoče namestiti na že zgrajeno hišo. Fasado bi namreč morali odstraniti, poleg tega bi bila okna in vrata preveč vdrta v steno, ker bi bila takšna fasada širša od prejšnje. Vse skupaj bi bilo torej zelo drago.

Dežna zaščita pa je vse bolj priljubljena pri gradnji novih hiš. Vendar pa koncept takšne zaščite pred dežjem ni nov, saj obstaja že od začetka zidarstva. Zadnja leta se bolj pojavlja v strokovnih revijah in tako so ga gradbeniki na novo odkrili.

springfield1.jpg

Takšen sistem sicer nekoliko podraži gradnjo hiše, predvsem zaradi materiala, vendar pa pomaga preprečevati morebitne težave s trohnenjem in plesnijo, zato se večina strokovnjakov strinja, da so prednosti precej večje od stroškov.