Če imate nekaj odvečnega časa, ga porabite za izdelovanje naslednjih uporabnih pripomočkov, ki vam hkrati tudi polepšajo dom.

Stare čajne skodelice spremenite v svečke

Se težko ločite od starinskih skodelic za čaj oziroma kavo, ki ste jih podedovali po mami ali babici? Namesto da se na njih nabira prah, jih uporabite kot svečke, ki jih lahko nekomu podarite ali z njimi okrasite prostore v svojem domu.

Potrebovali boste dva stara lonca, v katerih boste raztapljali vosek, deloma zgorele sveče, stare skodelice, novo vžigalno vrvico in kovinski podstavek zanjo, higiensko palčko (za lažjo namestitev vrvice) in staro kuhalnico ali drugo podobno orodje (za lažje prelivanje voska).

tea_cup_candle2.jpg

Postopek: Veliko skledo napolnite z vodo in vanjo položite zaprto, majhno posodo, v katero ste grobo zdrobili star vosek. Počasi ga segrevajte na štedilniku, da se bo vosek enakomerno raztopil. V čajne skodelice namestite majhen kovinski podstavek in vrvico, ki naj bo 5 centimetrov daljša od višine skodelice. S pomočjo vatirane palčke boste lažje namestili vrvico in obenem zlili tekoči vosek v posodo. Po približno eni uri se bo vosek strdil in imeli boste nove okrasne svečke.

Ura z gumbi

Iz odvečnih, pisanih gumbov pa lahko izdelate ohišje za novo stensko uro. Za to potrebujete kovinski pokrov ali star pladenj za torte, osnutek ure, izvijač, 12 gumbov v različnih barvah, velikostih in oblikah, blago, lepilo ter mehanizem za uro s kazalci.

Postopek: Kovinski podstavek točno na sredini prebodite, da ustvarite luknjo, skozi katero boste lahko napeljali mehanizem ure. Vzemite osnutek ure in natančno določite položaj številk oziroma gumbov, ki jih pritrdite z lepilom. Po želji lahko podstavek obložite še z blagom. Nato pritrdite še mehanizem za uro in nastavite kazalce.

clock_buttons.jpg

Dekorativni kozarci

Stekleni kozarci so lahko zelo priročni, med drugim pa lahko iz njih ustvarite okrasne posode za shranjevanje manjših predmetov, na primer nakita, pribora za šivanje ali pisanje. Potrebovali boste le steklene kozarce s pokrovom, ostanke materiala (usnje, tkanine), lepilo in škarje.

Postopek: S škarjami iz okrasnega blaga izrežite pravilne kroge, ki naj bodo malo večji od premera pokrova kozarca. Blago naj se prilega pokrovu in ga zaobjame v celoti, pritrdite pa ga s pomočjo lepila.

Okrasne vrečke za sivko

Izdelajte vrečke iz blaga, v katere boste shranili sivko. Ta vam bo odišavila in olepšala prostor, primerna pa je tudi kot darilo. Spet boste potrebovali staro blago z lepimi motivi, pribor za šivanje ali šivalni stoj, škarje in trak za zavijanje daril.

lavender_bags.JPG

Postopek: Tkanino razrežite na enakomerne pravokotnike v velikosti 28 krat 18 centimetrov. Pravokotnik nato prepognite, tako da je vidna stran na notranji strani. Sešijte levi in desni rob, da dobite majhno vrečko, primerno za sivko. Z dekorativnimi trakovi vrečko na koncu zavežete.