Montažna hiša londonskega podjetja D*Haus tekoče spreminja obliko in se povsem prilagaja okolju oziroma vremenskim razmeram. Sestavljena je namreč iz več samostojnih delov − ti skupaj tvorijo celostno podobo hiše – ki jih lahko po tirnicah preoblikujemo v drugačno postavitev in obliko zgradbe.

d_house_zunaj.jpg

Popolna preobrazba objekta

Hiša je sicer namenjena hladnejšemu podnebju, saj spreminja obliko predvsem zato, da bi čim bolj izkoristila naravno svetlobo ter skozi številne steklene stene in okna ujela čim več sončnih žarkov. Prilagaja pa se tudi ekstremnejšim vetrovom in drugim vremenskim pogojem. Lahko bi rekli, da posnema tako imenovano genetsko arhitekturo, ki spreminja obliko tako, kot zahteva okolje.

d_house_notri_pogled_ven.jpg

Matematično določena pot tirnic

Zgradba je oblikovana po matematičnih načrtih Ernesta Dudeneya iz leta 1903, v katerih je razrešil tako imenovano uganko Haberdasher. Z razrezom kvadrata na štiri različne oblike lahko namreč iz njih oblikujemo enakostranične trikotnike. Arhitekti so le-te obkrožili s tirnicami, na katere so postavili posamezne dele hiše.

d_house_shema.jpg

Pomanjkljivosti, ki še čakajo na izboljšavo

Kot so razložili avtorji projekta, ima takšna zasnova kljub enkratni zamisli še kar nekaj pomanjkljivosti. Teža premikajočih se montažnih delov je denimo še vprašljiva, jasno pa tudi še ni, kakšen mehanizem bi lahko uporabili za napajanje in premikanje zgradbe. Vendar pa ima ideja vseeno velik potencial za gradnjo v prihodnosti, če jo bodo nadgradili, saj se vsakodnevno srečujemo z vedno bolj ekstremnimi vremenskimi razmerami.

Inovativni koncept spreminjajoče se hiše si lahko ogledate tudi v videu.