Seveda je treba imeti otroke pod stalnim nadzorom, ko se zadržujejo zunaj na vrtu in okoli hiše. Najbolje je, če se ves čas sprehajate skupaj z njimi, medtem ko občudujete rože in pisane barve narave. Pri tem pa na nežno otroško kožo ne pozabite nanesti učinkovite zaščitne kreme za sončenje.

child_in_garden.jpg

Z vrta odstranite strupene sorte

Zaradi starejših otrok, ki že sami radovedno tekajo okoli, na vrtu ne smete imeti zasajenih strupenih vrst ali rastlin s trnjem, da se izognete morebitni nezgodi. Vse narcise, hijacinte, žafran, navadni volčin, peruniko in druge strupene rastline zbrišite z seznama zaželenih na vrtu, kjer bi lahko v stik z njimi prišli otroci. Izogibajte se tudi fižolu, saj lahko otrok zlahka pogoltne seme in se zaduši. Prav tako je nevaren tudi češnjev paradižnik, ker ima strupena stebla in liste.

Določite stroga pravila

Vzpostavite osnovno pravilo, ki se ga mora otrok držati, in sicer "ničesar ne jej brez dovoljenja!" Jagode bršljana in tise so videti ravno tako vabljive kot maline, zato malčke opozorite, naj vedno pri vas preverijo, če je nekaj res užitno.

child.jpg

Varen prostor za zabavo

Če z vrta odstranite tudi vse večje, ostre kamne in nevarnejše žične ograje, lahko ustvarite varen prostor za zdravo otroško igro in prirejanje piknikov na svežem zraku. Poskrbite še, da boste vse ostro vrtno orodje pospravili iz dosega otroških rok; še najbolje pa bo, če otroku priskrbite otroško verzijo orodja in samokolnice.