Nič čudnega, da imajo starši toliko skrbi. Skrbi pa pomenijo še dodaten stres. Odpočijte si malo in si preberite, s katerimi stvarmi si vam ni treba beliti glave.

Pozabite na urnik

Otroci sicer potrebujejo neko osnovo, vendar ne morejo vsega početi po vnaprej določenem urniku. Resda je dobro nekatere stvari načrtovati vnaprej, vsake minute vsakega dne pa zagotovo ne. Pretirano načrtovanje bo kvečjemu povzročilo še več stresa tako staršem kot otroku. Pomembno je, da otroka naučite tudi, da se lahko včasih prepusti toku in da vsak dan pomeni nov začetek.

r259343_1077215.jpg

Tudi zaradi denarja si ni vredno beliti las

Denar je vsekakor stvar, ki povzroči veliko prepirov in stresa. Vendar pa ni treba kupiti svojemu otroku čisto vsega, kar si zaželi, potrebuje pa ne. Zaradi tega ne boste boljši starši. Naj se sliši še tako klišejsko – najvrednejše stvari, ki jih lahko starši podarijo svojim otrokom, niso tiste, ki jih lahko kupite v trgovini. Ljubezen, razumevanje, podpora, čas… Seznam je dolg in neprecenljiv.

Ne primerjajte svojega otroka z drugimi

Verjetno je naravno, da včasih malo pogledate k drugim otrokom in staršem, da vidite, kako gre vam samim. Vendar pa je vsak otrok edinstven, prav tako vsaki starši in družina. Tudi če je vaš otrok zadnji v soseski, ki se je naučil voziti kolo, to ne pomeni, da je kaj narobe z njim.

Ne bodite obsedeni s težnjo po popolnosti

Morda se vam zdi, da ste od vseh strani – medijev, drugih staršev in celo družinskih članov – pod pritiskom, da morate storiti vse, in to dobro, da morate torej biti popolni starši. Vendar pa nihče ni brez napak in s tem ni nič narobe. Če se kot starši učite iz svoji napak, je to sama po sebi neprecenljiva lekcija za vaše otroke, ki se jo lahko naučijo od vas.

parents.jpg

Ni vam treba vedno vsega vedeti

S tem je podobno kot s težnjo po popolnosti – preprosto nemogoče je, da bi vedno vse vedeli in imeli odgovore na vsa vprašanja. Če nimate odgovora, glejte na to kot na priložnost, da lahko odgovor najdete skupaj s svojim otrokom.

Konec koncev, tudi starši so samo ljudje.