V več kot sto raziskavah so ugotovili, da je spojina BPA strupena že v majhnih odmerkih. Po tistem, ko so snov prepovedali v Kanadi in mnogih državah po Ameriki, je tudi Evropska unija sprejela ukrep o prepovedi. Študije namreč dokazujejo, da BPA deluje kot ženski hormoni, zaradi česar lahko povzroči neplodnost, deformacije reproduktivnih organov in rakava obolenja.

glass_baby_bottles.jpg

Uporabljajo druge spojine bisfenola

New York Times je objavil, da proizvajalci resda iz proizvodnje umikajo BPA, vendar pa to spojino zamenjujejo s kemikalijami, ki so lahko prav tako nevarne, če ne še bolj. Uporabljajo namreč druge vrste bisfenolov, na primer, PES, BPS in BPAF, ki pa so lahko zdravju še bolj škodljivi. Končni izdelek nato oglašujejo kot "BPA free" oziroma brez BPA/bisfenola A. S tem pravzaprav pridobijo nekaj let, preden novo strupeno spojino odkrijejo in prepovedo.

bpa_free_baby_bottles.jpg

Kaj lahko storite vi?

Najbolje je, če se plastičnim izdelkom, namenjenim otroški prehrani, kot so otroške stekleničke, popolnoma izognete. Nadomestite jih s steklenimi stekleničkami ali tistimi, ki so izdelane iz varnejše plastike in vsebujejo poliamin, polipropilen in polietilen. Izogibajte se tudi uporabi starih, opraskanih plastičnih steklenic.

Plastične posode prav tako nikoli ne postavljajte v mikrovalovno pečico, saj ob visokih temperaturah tudi najbolj kakovostna plastika izloči nekaj bisfenola. Raje uporabljajte keramične in steklene izdelke.