Prav zato je pomembno, da ste v koraku s časom in trendi. Najbolje pa je seveda, da v svoj dom vključite kose pohištva, ki so brezčasno aktualni. Trendi se sicer spreminjajo glede na čas in stanje družbe, odvisni pa so tudi od oblikovalcev in blagovnih znamk, ki morajo ne glede na nove smernice ohraniti svoj prepoznavni slog.

Vračanje starega dizajna

V zadnjih nekaj letih so priljubljene oblazinjene zofe, fotelji in sedežne garniture z okrasnimi gumbi. Ti se pojavljajo tudi na vzglavju postelje. Ta trend naj bi se v modnih revijah, oddajah, trgovinah in spletnih straneh pojavljal še kar nekaj let. Oživljajo namreč dizajnerske in dekorativne ideje, ki so bile značilne za sredino prejšnjega stoletja - in oblazinjene zofe so med njimi. Izberite takšne s čistimi linijami, saj se te najbolje ujemajo z modernimi smernicami v notranjem oblikovanju.

zofa_oblazinjena.jpg

Predelani materiali

Drugi trend, ki se bo pojavljal pri pohištvu z letnico 2012, bo uporaba predelanih materialov – kovine, stekla in lesa. Izberite kose, ki so izdelani iz starih tramov, lesa za skednje ali celo parketa. Prednost takšnih materialov je, da lahko iz njih izdelate tako rekoč karkoli, na primer mize, stole, okrasne omarice, pisalne mize, omarice za televizijo, posteljna vzglavja… Kosi iz recikliranega stekla pa so tudi razmeroma poceni.

img_1376.JPG

Orient in drugi globalni vplivi

Linije spominjajo na arhitekturo Orienta, na primer na japonske templje. Pri notranjem oblikovanju je namreč običajno, da oblikovalci dobijo navdih v arhitekturi. Takšno pohištva lahko umestimo tako v spalnico in dnevno sobo kot v delovno sobo ali sobo za goste.

naravni_materiali.jpg

Naravni materiali

Morda je tudi obdobje ekonomske krize vplivalo na oblikovalce, ki poskušajo v svoje delo vnesti iskrenost ter narediti nekaj, kar ne bo priljubljeno le v tem letu, ampak daljši čas. Zaradi vse večje ekološke ozaveščenosti pa so priljubljeni naravni materiali.