Pobudo za stalno uporabo arhitekturnega paviljona so dali Mednarodni grafični likovni center, Muzej novejše zgodovine, akademik Jože Bernik ter poslanec Jožef Školč. Po štirih letih pa je rdeča konstrukcija postala informacijska točka parka Tivoli, ki sprehajalce oskrbuje z informacijami o dogodkih, razstavah kakor tudi institucijah parka. Skulptura je sestavljena iz šestih jeklenih plošč, ki so geometrijsko zavite tako, da tvorijo odprto in dinamično obliko.

rdeci_paviljon_2.jpg

Težave z gradbenim dovoljenjem

Osrednji del parka je zaščiteno območje, kjer gradnja ni dovoljena, zato so v Trimu jekleno skulpturo postavili na novi lokaciji – na prej neurejenem trikotniku zemlje neposredno zraven glavnega vhoda v park. Območje so prenovili in vzpostavili novo kolesarsko pot ter dostop do konstrukcije. Rdeči paviljon bo obveščal obiskovalce o različnih dogodkih v Tivoliju, denimo v Muzeju novejše zgodovine, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in tamkajšnjem botaničnem vrtu.

rdeci_paviljon3.jpg

Paviljon že napadli vandali

Vendar pa pred kratkim odprta informacijska točka že ne služi več svojemu namenu. Nekaj dni po otvoritvi paviljona so namreč neznani nepridipravi poškodovali umetnino mladega arhitekta. S konstrukcije so odtrgali panoje, na katerih so bile zapisane informacije o dogodkih. V Trimu bodo panoje kmalu ponovno namestili, čeprav se bojijo, da bi se vandalizem lahko ponovil.

rdeci_paviljon_4.jpg

Znani zmagovalci Trimo Urban Trash 2011

Sicer pa sta že znana tudi letošnja zmagovalca Trimovega natečaja za oblikovanje javne arhitekturne instalacije v stanovanjskem naselju Nove Fužine. V četrtek, 23. junija, bo tam potekala otvoritev novega projekta, kjer bosta svojo arhitekturno rešitev med drugim predstavila prvouvrščena na natečaju -  poljska študenta Wojciech Nowak in Martynika Bielawska.