Prednost: ni vam treba urejati okolice

Seveda ima največ prednosti življenje v luksuznih stanovanjskih objektih, ki nudijo tudi skupno uporabo bazenov, telovadnic ali prostorov za piknike; toda tudi v običajnih blokih so velikokrat na voljo urejene zelene površine, igrišča za otroke, športne površine pa tudi parkirišča.

Prednost je vsekakor tudi 24-urno varovanje objekta, poleg tega pa še vedno pokošene zelene površine, očiščeni hodniki in reden odvoz smeti. Prav tako je skrbnik objekta tisti, ki poskrbi za vzdrževanje in popravljanje skupnih naprav v stanovanjskem bloku, medtem ko morate v vašem stanovanju počene ali zamašene vodovodne cevi popraviti sami oziroma najeti mojstra na lastne stroške.

blok_lesce.jpg

Slabost: imate premalo zasebnosti

Veliko ljudem ne ustreza omejena količina prostora, še posebno, ker večina stanovanj nima veliko ločenih prostorov, kamor se lahko posamezni člani družine po želji umaknejo. Prav tako večina stanovalcev nima svojih zelenic, temveč le manjši balkonček. Potrebne je tudi veliko več ustvarjalnosti pri opremljanju, saj le tako pridobite dovolj prostora za shranjevanje, stanovanje pa ni prenapolnjeno s pohištvom.

V stanovanjskih objektih je tudi manj zasebnosti. Ne preveč debele stene med stanovanji ne zaustavijo zvoka nekoliko glasnejše televizije ali glasbe, ni pa mogoče niti povzdigniti glasu. Prav tako je velikokrat že stanovanje zasnovano tako, da predvideva določen način opremljanja, ki ga lahko kasneje le stežka spremenite.