Tip novega domovanja

Če kupujete nov dom sami, potem si omislite manjšega in se raje izogibajte nakupu velikih in okornih hiš, ki si jih ne morete privoščiti. Večino vzdrževanja boste namreč morali opraviti sami, kar upoštevajte, ko se razgledujete in preučujete nepremičninski trg. Najbolje je, da izberete stanovanje v bolj ali manj obljudenem predelu mesta ali v predmestju – odvisno od vaših želja. Pri iskanju ustreznega novega doma pa po možnosti izberite tudi materiale, ki so enostavni za redno vzdrževanje, na primer opeko, plastiko, PVC-okna in talne obloge ter podobne.

vinyl_brick_room.jpg

Velikost stanovanja

Kot rečeno, z velikostjo novega doma ne pretiravajte. Če ste do zdaj živeli v prostornem podnajemniškem stanovanju ali doma pri starših v večji hiši, objektivno premislite, kaj zares potrebujete. Število sob zmanjšajte na minimum, vendar pri tem še vedno upoštevajte, kakšne bodo vaše potrebe v prihodnosti.

Stanovanje z eno spalnico, kopalnico in dnevnim prostorom, združenim s kuhinjo, je lahko kot nalašč za vas, vendar ga boste čez čas morebiti težje prodali, ko boste denimo potrebovali nekaj večjega. Zato vam priporočamo, da namesto ene spalnice vzamete stanovanje, ki ima poleg glavne še eno manjšo spalnico (ali dve), ki jo lahko začasno uporabljate tudi kot delovno sobo, domačo telovadnico ali prostor za učenje.

single_female_homebuyer.JPG

Si nov dom sploh lahko privoščite?

Mnogi kupci, ki nepremičnino kupujejo sami, si dandanes težko privoščijo odplačevanje vrtoglavo visokih posojil. Zato bodite pripravljeni: uredite svoje finančno stanje enkrat za vselej in natančno določite, koliko denarja vsak mesec lahko porabite za določene potrebe v vašem življenju. Primerjajte tudi različne ponudnike kreditov in obrestne mere ter se na podlagi ugotovitev odločite za najugodnejšega.

Kaj vam pomeni več?

Zapomnite si, da popoln dom ne obstaja. Morali se boste odločiti, kaj vam je pri bivanju bolj pomembno in sklepati kompromise. Bi raje živeli na lokaciji v neposredni bližini trenutne službe oziroma javnega prometnega omrežja in imeli eno spalnico manj ali bi raje živeli dlje stran in imeli še dodatno spalnico?