Mačke lahko povsem uničijo sobne rastline, ki ste jih pred kratkim zaradi padca temperatur eprestavili iz okolice doma nazaj v bivalne prostore. Da se boste temu izognili, upoštevajte naslednje nasvete. Tako boste tudi preprečili, da bi mačka zaužila strupene vrste rastlin, ki jih je med sobnimi kar nekaj.

cat_eating_grass.jpg

Kako zavarujete sobne rastline

Za začetek bi morali izbrati samo nestrupene vrste sobnih rastlin, ki mačkam pa tudi psom niso nevarne. Varne vrste so na primer afriške vijolice, bambus, praproti, kaktusi in druge, medtem ko so zlasti nevarne difenbahije in lilije, ki jih pogosto najdemo v šopkih in aranžmajih. Strupene so tudi krizanteme, ciklame, omela, oleander… Izbrane nestrupene rastline poškropite z mešanico limone in vode, ki ste jo dodali v razpršilo, saj bo vonj limone odganjal mačke, obenem pa ne bo poškodoval rastlin.

Ko mačko zalotite, da vseeno grizlja vašo najljubšo rastlino, hitro vzemite v roke razpršilo z vodo in jo poškropite, da odskoči. Lahko tudi le glasno plosknete z rokami, da se žival ustraši in opusti uničevalno dejanje. Če tudi to ne bo pomagalo, pa rastline v posodah postavite na višje ležeče predele, do katerih mačka ne bo mogla priplezati, ali v drug prostor, v katerega nima vstopa.

cat_eat_in_house.jpg

Mačja trava

Izberite varen način, da preprečite opustošenje sobnih rastlin: priskrbite si mačjo travo, ki jo posadite v poseben lonček, rasla pa bo samo za vašo mačko. Travo v stabilnem lončku postavite v bližino njenega ležišča oziroma zraven posodic s hrano, da mačko navadite nanjo. Ustvariti morate namreč območje, znotraj katerega boste mački dovolili, da grize zelenje, za kar je bila do tedaj vedno okregana.