Kaj je konoplja?

Konoplja je hitro rastoča rastlina, sestavljena iz dveh glavnih delov – vlaken ter olesenelega stržena. Močna vlakna se lahko uporabljajo za izolacijo, iz njih pa se lahko naredi tudi tkanine, talne obloge, papir ali vrvi, medtem ko se stržen uporablja za gradbene materiale. Čeprav spada konoplja v isto skupino rastlin kot marihuana, pa industrijska konoplja ne vsebuje istih kemikalij in tako ni učinkovita kot zdravilo oziroma opojno sredstvo.

insulation_made_hemp_fibres.jpg

Zakaj je konoplja okolju prijazna?

Kje naj začnemo? Konoplja raste veliko hitreje in bolj na gosto kot drevesa – lahko se jo požanje že sto dvajset dni po sajenju, medtem ko pri drevesih traja vsaj pet let, da se jih lahko predela za papir ali celulozo. Poleg tega konoplja ne potrebuje toliko gnojil, vode in pesticidov kot bombaž, uporabi pa se lahko kar 99 odstotkov celotne rastline. Med rastjo shranjuje ogljik iz atmosfere, kar pomeni, da se s pomočjo konoplje CO2 odstranjuje iz atmosfere ter potem ''pospravi'' v gradbeni material stavb, ki so zgrajene iz nje.

steicocanaflex_bild_4.jpg

Material iz konoplje je odličen izolator

Pri proizvodnji apna, ki se meša s konopljo, so izpusti ogljikovega dioksida veliko manjši kot pri portlandskem cementu, ki je sestavni del betona. Apno se konoplji dodaja zaradi tega, ker deluje kot vezivo. Ko se mešanica strdi, nastane lahek, trajen, vodoodporen material, ki je odličen izolator. Konoplja, ki se jo uporablja pri gradnji, ima veliko toplotno kapaciteto – pri pravilni uporabi bo pomagala preprečevati pregrevanje v poletnem času, pozimi pa bo zadrževala toploto v hiši. Material iz konoplje se uporablja pri gradnji in izolaciji tal, strehe in sten ter tudi pri prenovi starejših stavb.

Konoplja ima še eno dobro lastnost – če njenih produktov ne potrebujemo več, jo lahko preprosto zagrebemo v zemljo, ne da bi škodovali okolju.