Zavarujte se pred soncem

Četudi ne čutite, kako močno je sonce, vas lahko hitro opeče ali povzroči vrtoglavico. Zato nikoli ne delajte v vrtu brez slamnika, kožo pa obilno namažite s kremo za sončenje.

Dvigujte bremena kleče

Pazite, kako dvigujete težka cvetlična korita, okrasno kamenje, klopi in orodje. Zapomnite si, da pred dvigom nekoliko pokleknete in dvignete breme z nogami, ne s hrbtom.

gardening_tips.jpg

Previdno uporabljajte kemikalije

Pazite, da ne zaužijete škodljivih kemikalij. Kadar škropite rastline z njimi, vedno nosite zaščitno masko, sicer lahko vdihnete preveč škodljivih snovi. Seveda pa poskušajte izbrati tudi najmanj strupeno oziroma okolju prijazno škropivo.

Nadenite si zaščitna oblačila

Tudi za vrtnarjenje morate biti primerno oblečeni. Zaščitne rokavice vas bodo zaščitile pred urezninami ali alergijskimi reakcijami. Obstajajo tudi takšne, ki vas lahko ubranijo pred trni. Nosite škornje, oblačila pa naj ne bodo preveč ohlapna.

garden2_1248633c.jpg

Orodja ne puščajte na tleh

Pazite, da ostrega orodja ne puščate na tleh, saj lahko nanj pozabite in se močno poškodujete. Po uporabi ga takoj vrnite na svoje mesto. Prav tako pred košnjo zelenice preverite, da na njej ni kamenčkov, saj lahko priletijo naravnost v vas.

Odmerite si tudi čas za počitek

Ob vrtu uredite tudi prijeten del za počivanje. Seveda naj bo v senci, kjer si pripravite velik vrč hladne vode. Med vrtnarjenjem se namreč ne smete naprezati, temveč si morate redno vzeti nekaj minut odmora.