Najprej odplačajte večje dolgove

Preračunajte, koliko ste dolžni in komu. Bodite pošteni, saj si boste drugače dolgoročno nakopali še več težav. Če odplačevanje vaših dolgov znaša več kot 20 odstotkov vašega mesečnega prihodka, potem stopate na nevarna tla in boste morali zmanjšati posojila.

Če morate odplačati pomemben dolg, na primer hipoteko, potem se prepričajte, da odplačate najprej tega, šele nato se ukvarjajte z drugimi.

billsworry.JPG

Kreditna kartica ali osebno posojilo?

Oglejte si svoje dolgove - koliko obresti plačujete? Preverite pri bankah, kakšne obresti ponujajo. Ugotovite, koliko ste dožni in koliko lahko vsak mesec odplačujete ter ugotovite, če lahko dobite posojila po ugodnejših obrestnih merah.

Pri kratkoročni izposoji relativno majhne vsote denarja (na primer do 5.500 evrov), je kreditna kartica boljša izbira, če boste lahko denar pravočasno vrnili, dokler so obresti še nizke. Če pa prekoračite ta rok, boste morda na koncu plačali precej več denarja za obresti, kot ste nameravali na začetku.

Če si morate izposoditi večjo vsoto denarja – na primer 12.000 evrov, je bolje vzeti osebno posojilo, razen če boste v kratkem časovnem obdobju dobili večjo vsoto denarja, s katero bi lahko odplačali dolg. Prednost osebnega posojila je tudi, da imate že vnaprej določen čas odplačevanja, torej fiksne deleže in obresti, ki jih boste odplačevali v določenem časovnem obdobju.

Bodite toliko samodisciplinirani, da posojila porabite za tisto, kar res potrebujete in jih ne lahkomiselno zapravljate.

Kako lahko prihranite denar?

Napišite si svoj mesečni proračun, torej prihodke in odhodke. Naredite si tudi seznam odplačevanja dolgov. Bodite realni glede tega, koliko dolgov boste sposobni vrniti v določenem časovnem obdobju. Premislite, ali zapravljate denar za stvari, ki jih resnično potrebujete. Veliko denarja lahko na primer prihranite tako, da varčujete pri porabi energije za ogrevanje in stroških za elektriko. Več o tem si lahko preberete v drugih člankih na naši spletni strani.