Ta ozka in visoka hiška se razprostira na dobrih 29 kvadratnih metrih površine, široka pa je le pet metrov. Postala je dom mlajšemu zakonskemu paru z enim otrokom, ki si je zaželel dom sredi zaščitenega območja z omejenimi gradbenimi posegi.

clever_small_house_3_v_clanku.jpg

Funkcionalno ločena območja

Arhitekti so želeli zgraditi hišo, ki je povezana z bližnjo reko in sprehajališčem zraven nje. Zato so v ozki in visoki hiši zasnovali funkcionalno ločena območja: v pritličje so umestili glavno spalnico, do katere lahko stanovalci dostopajo po zložljivih stopnicah. Spalnica s pogledom na kopalnico, ki je od prve ločena z zaveso, ima ob stopnišču še eno dolgo zaveso, ki ločuje postelji od prostora za shranjevanje in balkonskih vrat.

clever_small_house_6_v_clanku.jpg

Premišljeno urejeni prostori

Nadstropje višje leži območje kuhinje, jedilnice in dnevne sobe. V trikotno oblikovani kuhinji in jedilnici so stropi visoki, v dnevnem prostoru pa so že normalne višine, saj so nad njim dodali še eno nadstropje za otroško sobo in prostor za igranje. V dnevni sobi so na obeh straneh vgrajena panoramska okna, ki prostore naravno osvetlijo. Notranjost je sicer urejena v minimalističnem stilu; stene so povsem bele, barvite poudarke pa pričara les.

clever_small_house_7_v_clanku.jpg

Več fotografij te praktične miniaturne japonske hiše pa si oglejte v fotogaleriji.