Kot poudarja Marijan Fras, direktor podjetja Eko gradvest, ki gradi naselje Moj novi dom v Komendi, želijo z odprtimi vrati povabiti vse zainteresirane, ki iščejo najbolj ugodno lokacijo za ustvarjanje svojega novega doma, da preverijo njihovo ponudbo. Na eni strani je tu zelo privlačna geografska lokacija pod Kamniškimi Alpami (pod Krvavcem) v bližini Brnika, Kranja, Kamnika, Mengša, Domžal in, kar je za mnoge najverjetneje zelo zanimivo, blizu tudi Ljubljani. Našteto ni nepomembno pri gradnji novega »gnezda« ob zahtevah aktualnih poslovnih obveznostih posameznika in njegove družine. Narava pa ponuja še obilico izbire: od ravninskih polj do rahlo razgibanega gričevja, ki se nadaljuje v že omenjene alpske vršace. Torej veliko raznolikih priložnosti za aktivno rekreacijo ali zgolj za blagodejni oddih zaradi mnogih službenih obveznosti utrujenega pogleda na svet... Na drugi strani je še pomembnejša kakovost gradnje objektov.

Prav sobivanje z naravo in varčevanje z energijo je moto podjetja Eko gradvest, ki ga prepoznamo tudi v gradnji naselja Moj novi dom. Pri gradnji namreč uporabljajo predvsem materiale naravnega izvora, le nekaj neizogibnih materialov, kot so veziva, tesnila in podobno, je sintetičnega izvora. In prav zato so dneve odprtih vrat pripravili v času, ko se obiskovalci lahko prepričajo, kako gradijo in kakšne materiale uporabljajo. Na voljo za ogled sta namreč dva objekta v različnih fazah gradnje, ki potrjujeta njihovo ozaveščeno in uspešno gradbeno zgodbo, v nasprotju z mnogimi drugimi primerljivimi primeri s tega področja po vsej Sloveniji, ki bodo še marsikoga razočarali.

Prvi ogleda vreden je njihov večstanovanjski (sedem stanovanj) energetsko varčen objekt, ki ga označujejo kot A 9 (možen ogled na www.mojnovidom.eu) in bo predvidoma na voljo novim prebivalcem po 15. juniju. Da je objekt energetsko varčno in po uporabnosti energetsko učinkovito naravnan, povedo že podatki o gradnji nosilnih zidov z žgano opeko, o izolaciji s kameno volno, ki je debela 16 centimetrov (ostrešje 30 centimetrov), in o toplotni prevodnosti stavbnega pohištva (celotna okenska odprtina) 1,1 W/m2K. Stavbno pohištvo je vgrajeno po sistemu RAL, ki preprečuje nastajanje toplotnih mostov. To še ne pomeni, da gre za nizkoenergetski objekt, čeprav večina parametrov temu kar ustreza. Je pa zanesljivo energetsko varčni objekt, saj mu manjkata le zrakotesnost in rekuperacija po zahtevah Eko sklada (oziroma PURES 2), če bi želeli kandidirati za nepovratna sredstva. To pa je že v domeni kupca stanovanja. V okolju pod Krvavcem namreč še vedno stavijo na naravo...

Za kupce stanovanj, ki želijo zagotovilo o še višji energetski varčnosti, končujejo gradnjo večstanovanjskega objekta (v njihovih načrtih z oznako A 5), ki je zgrajen po standardih, ki jih v svojih pogojih za nepovratna sredstva kot pomoč kupcem tovrstnih stanovanj (ne investitorjem!) določa Eko sklad. Vir ogrevanja so toplotne črpalke zrak/voda. Za izolacijo fasade so uporabili 16 centimetrov debele lamele iz kamene volne, vgradili so poseben špaletni sistem lesenih oken s toplotno prevodnostjo celotnega okvirja 0,84 W/m2K po sistemu RAL in rekuperacijo za prezračevanje. Prav prezračevanje je bilo doslej v mnogih podobnih primerih zapostavljeno in bo povzročilo mnogim investitorjem in kupcem še veliko preglavic. V naselju Moj novi dom se to zdaj dokazuje kot investitorjeva vizionarska prednost, ki jo velja poudariti!

Notranji prostori v objektu so grajeni nadstandardno, kar pomeni, da so v pritličju visoki 280 centimetrov, v višjih prostorih pa več kot 260 centimetrov. V vseh prostorih je rekuperacija z ustreznim dimenzioniranjem. To je pomembno vedeti, saj tudi s pretiravanjem v tej smeri ne pridemo do želenih učinkov. Prej obratno. To pa pomeni, da moramo izbrati optimalno kombinacijo izolativnosti, prezračevanja in ogrevanja, kar skupaj prinese optimalne učinke pri varčevanju z energijo. To se seveda še kako pozna v družinskem proračunu...

Osnovni vir ogrevanja za vse naselje je zemeljski plin, ki je glede na opisano kakovost gradnje in izolacije predvsem predviden za »rezanje« najbolj temperaturno izstopajočih dni. Stanovanja so na voljo za ogled že zdaj, zato je pomembno vedeti, da je pri zaključnih delih še mogoče upoštevati želje kupca po prestavitvi katere od predelnih sten, vgradnji keramike in talnih oblog po željah bodočih stanovalcev in podobno, če se k temu priključijo še pravi čas.

Še posebno velja poudariti, da so vsi objekti v naselju Moj novi dom »finančnih bremen prosti« oziroma nanje niso vezane nikakršne hipoteke, zato lahko kupci za te nepremičnine brez težav najamejo hipotekarne kredite v svojem imenu. Ob objektu so na voljo tudi parkirišča z nadstreški. Posebnost objekta A 5 pa je tudi to, da ima vgrajeno dvigalo, ki premaga tudi stopnišče kot oviro. Prav take in še mnoge »na oko« manj vidne, zato pa preverljivo uporabljene in uporabne tehnološke rešitve so tiste, ki naselje Moj novi dom v Komendi naredijo nadvse privlačno.

Zato lahko opozorimo na njihov poseben način špaletnega vgrajevanja zunanjega stavbnega pohištva ali bolj po domače povedano zunanjih vrat in oken. Njihovo zunanje stavbno pohištvo je leseno in z ustrezno izolativnostjo zadosti tudi zahtevam Eko sklada za državne subvencije vse do stopnje pasivne hiše. V že zgrajenih objektih se obiskovalci lahko prepričajo, kaj to pomeni v praksi, ne nazadnje lahko tako stavbno pohištvo pri njih tudi naročijo, čeprav denimo gradijo svoj dom v povsem lastni režiji.

Zato vabijo na dan odprtih vrat, ki se bo ponovil v soboto, 11. junija. Vabijo tiste, ki jih zanimajo že zgrajena ali še grajena stanovanja. Enako tudi tiste, ki jih zanimajo samo posamezni uporabljeni materiali in njihove lastnosti, kot so izolacije, stavbno pohištvo, strešne kritine... oziroma vse, kar pri gradnji ali obnovi svojega doma preprosto potrebujemo. Na voljo so tako za nasvete kot tudi za izvedbo posameznih del – od novogradnje do sanacije celih objektov ali njihovih posameznih delov. Sestavili so namreč usposobljene ekipe za izvajanje vseh vrst gradbenih del, s katerimi lahko v vsakem trenutku nastopijo na katerem koli koncu Slovenije.

Kakovost uporabljenih in vgrajenih materialov ter izvedba del v naselju Moj novi dom v Komendi to le potrjujeta. O vsem tem se lahko najlažje prepričate, če naselje tudi obiščete!