Skupna nit vsem bazenom je bazenska tehnika, brez katere enostavno ne gre. Lahko imate še tako dober in kakovosten bazen, še tako velik brez kvalitetne bazenske tehnike enostavno ne bo deloval in bo v relativno kratkem času postal navadna mlakuža umazane vode. Zato tokrat nekaj besed o stvari, na katero je pametno pomisliti najprej in ne morda šele na koncu.

Od terase do vgradnega bazena

Preden spregovorimo o bazenski tehniki, še ena anekdota. Naš bralec iz Celja se je odločil, da bo imel mali montažni bazen. Malega, ravno dovolj velikega za malo večjo teraso. Terasa je bila naravnost idealna za ta namen. Prvič, pri montažnih bazenih je nujna popolnoma ravna podlaga (tudi če ga postavite na vrtu), drugič, terasa je pri roki, če se tako izrazimo. Postavil je bazen in ga začel polniti z vodo. Bazenček 4 krat 2 »metrčka« in višina vode 1 »metrček«. Malo, ko pa je začel točiti, je ugotovil, da bo šlo v bazen 8 kubičnih metrov vode, to pa pomeni okroglih 8 ton vode. Nekaj časa je točil, potem pa je ugotovil, da bo obremenitev terase vendarle prevelika. In je iztočil vodo na vrt, da se je v tisti vročini vsem rožam smejalo.

Bazenček je prenesel na vrt, kjer je pripravil dobro podlago, spet začel točiti vodo in podlaga je zdržala. Po nekaj dneh se je ogrela tudi voda, začel je uživati bazenske radosti, kaj kmalu pa je ugotovil, da priloženi komplet za čiščenje bazenske vode ne zmore dovolj kakovostno prečistiti vode in je zato kupil novega... In tako naprej, dokler ni vsega skupaj vrgel v smeti in se odločil za gradnjo kvalitetnega in srednje velikega vgrajenega bazena na vrtu. Z dovolj dobro bazensko tehniko, solarnimi grelniki za ogrevanje vode in pregrinjalom, s katerim poskrbi za to, da mu jeseni listje ne pada v vodo.

Sestava bazenske tehnike

bazeni1.jpg

Bazensko tehniko sestavljata inštalaciji bazena in strojnice. Inštalacija bazena je namenjena doseganju pravilne hidravlike bazenske vode. Od nje so odvisne kakovost bazena, hitrost čiščenja vode ter čistost sten in dna bazena (pri malih montažnih bazenih je »strojnica« poleg bazena). V strojnici so različne naprave, ki skrbijo za pravilno delovanje: filtriranje vode, kemijsko pripravo bazenske vode in ogrevanje. Tu so napeljave za vodne učinke in drugo. Velikost in dimenzioniranje naprav v strojnici sta odvisna od namena uporabe in velikosti bazena.

Filtrirni sistem je sestavljen iz prelivnega roba ali skimerja, filtrske črpalke, filtrirne posode s filtrskim polnjenjem, šestpotnega ventila z manometrom, šob za vračanje bazenske vode, talnega iztoka, povezovalnih cevi in ventilov ter krmilne elektronike. V obvezni dodatni pribor sodi tudi posebni sesalnik, s katerim očistimo stene in tla bazena.

Prelivni rob

Prelivni rob ali skimer je nameščen na obod bazena. Razlika med njima je, da je prelivni rob nameščen po vsem obodu bazena, skimerji pa samo na nekaterih mestih. Skimerji so namenjeni manjšim bazenom, v katerih se vse pogosteje uporablja tudi prelivni rob. Prek njega se preliva bazenska voda, ki s seboj odnaša nečistoče, plavajoče na vodni površini. Skimer naj ima vgrajeno plavajočo loputo, da se pomika skupaj z gladino vode v bazenu, tako da odteka le voda s površine. Grobo sito v njem (vanj damo po navadi tudi tableto klora) poskrbi za to, da se vanj ujamejo smeti; te bi lahko zamašile cevi, ki vodijo do filtra.

Filter

bazeni2.jpg

Filtrska črpalka črpa vodo iz bazena in jo prek filtra vrača v bazen. Uporabljamo jo tudi za praznjenje bazena. Pred črpalko je fino sito, ki prestreže delce, ki bi lahko zašli v turbino in jo poškodovali. Bistvo celotnega sistema je filter. Tu se voda pretaka skozi plasti kremenčevega peska in se mehansko očisti. Biti mora ustrezno zmogljiv, da zadosti potrebam po čisti vodi. Pri filtraciji voda na vrhu priteka v posodo, prodira skozi pesek in se na dnu prek požiralnikov spet združi v cev, od koder se vrača v bazen.

Šestpotni ventil z manometrom preusmerja tok vode iz črpalke na različne načine, in sicer z navadnim filtriranjem, kroženjem vode, pranjem filtra, praznjenjem bazena, izpiranjem sistema po pranju in z zaprtim položajem. Voda se iz filtra v bazen vrača prek šob, ki morajo biti nastavljive po meri, v bazenu pa sta potrebni najmanj dve (pri večjih najmanj tri). Priporočljivo je, da ima šoba nastavek, na katerega lahko pritrdimo bazensko fontano ali masažno cev.

Talni iztok se vzida v betonsko ploščo oziroma podlogo bazena. Prek njega bazen praznimo, lahko pa ga uporabimo tudi za kroženje vode. Povezovalne cevi in ventili naj bodo izdelani iz trdega PVC, ki se spaja z lepljenjem s posebnim lepilom. Cevi morajo biti preizkušene pod tlakom desetih atmosfer, lahko pa jih vgrajujemo neposredno v zemljo ali beton. Odporne so proti koroziji in šibkim raztopinam kemikalij. V elektroomarici moramo imeti vgrajeno stikalno uro, ki čez dan filter samodejno vklaplja in izklaplja. Poleg tega je v omarici vgrajeno zaščitno stikalo za motor, priporočamo pa tudi vgradnjo dodatnega FIT-stikala in glavnega stikala za vklop in izklop črpalke.