V Stožicah so prekrili 19.700 kvadratnih metrov strehe, v Mariboru pa kar 23.500 kvadratnih metrov strehe, kar pomeni za okoli 100 stanovanjskih hiš, če bi površino ene hiše računali v kvadraturi okoli 200 kvadratnih metrov. Posebnost centra v Mariboru ni le velikost, ampak tudi to, da je streha kombinacija kovinske nosilne konstrukcije, potem Meltalove trapezne pločevine, na koncu pa bodo streho ozelenili. Se pravi, močno poenostavljeno, kovinsko naravna zelena streha...

Klepos

Kot nam je povedal direktor podjetja SC Klepos, d.o.o., Franc Selinšek, imajo v podjetju trenutno zaposlenih 17 delavcev, v preteklosti pa so zaposlovali do 60 delavcev. Prej so bili organizirani kot s.p., po novem pa so d.o.o. Kljub temu da imajo danes zaradi krize na gradbenem področju manj redno zaposlenih, sodelujejo tudi s številnimi podizvajalci, tako da je s podjetjem dejansko povezanih zelo veliko delavcev. Kot je povedal Selinšek, so specialisti za vse strehe. Ravne, poševne, različnih materialov, od kovinskih kritin do betonskih in opečnih, montirajo fasadne panele in tako naprej.

Center v Mariboru

»Posebnost strehe v novem Mercatorjevem centru ni le velikost, ampak tudi njena sestava. Najprej je kovinska konstrukcija. Nanjo pride nosilna trapezna pločevina (Meltal), sledijo parna zapora, toplotna izolacija, hidroizolacija in filc ter thermofol U15, ki je v bistvu kritina. Nadgradnja strehe pa je ekstenzivna ozelenitev. Tako sledijo spet filc, potem posebna plastika, ki je videti kot povezani lončki, ki služijo za zbiranje vode, filter filc in na koncu substrak, ki je mešanica lahkega kamna in opeke, debeline od 6 do 7 centimetrov. Streho sicer končujemo, rastlin pa za zdaj še ne bomo posadili zaradi prihajajočega poletja. To bomo storili šele jeseni, in sicer bomo streho ozelenili v sistemu ekstenzivne ozelenitve z lišaji, ki zrastejo do 10 centimetrov in jih ni treba kositi,« je povedal Selinšek.

Bistvo strehe je nosilna trapezna pločevina po vsej strehi, ki je debela 1,25 milimetra, plošče pa so dolge 16,5 metra. »Pri taki količini materiala sta izjemno pomembni organizacija dela in logistika. S podjetjem Meltal sodelujemo že od leta 1987 in smo praktično začeli skupaj, pri njih jemljemo več kot 90 odstotkov celotnega materiala. Trapezno pločevino je treba voziti sproti in jo dvigati ter nameščati na streho. Ena plošča tehta 280 kilogramov...« je opisoval delo Selinšek. Vse skupaj je morda slišati enostavno, ampak v gradnji take strehe je ogromno posameznih elementov, ki morajo zagotavljati popolno vodoneprepustnost in kakovost. Streha, pri kateri si ni mogoče privoščiti napak, tudi zato investitorji takih streh ne iščejo le izvajalcev, ki so sposobni izvesti tako velik objekt, ampak take z zares dobrimi referencami.

Plačilo

Pri takih objektih se rade, vsaj v Sloveniji, pojavijo težave s plačili, vsaj če pomislimo na težave podizvajalcev v ljubljanskih Stožicah, kjer investitor podjetju Klepos še vedno dolguje okoli 330.000 evrov. »V Mercatorjevem centru je to urejeno. Investitor je KBM lizing in z njihovim sodelovanjem smo najeli posojilo za material, ki stane kar 1.200.000 evrov, plačilo pa me vsaj v tem primeru ne skrbi preveč,« je še povedal Selinšek in dodal, da je bilo v obsegu največjih del na Mercatorju več kot 30 delavcev njegovega podjetja in kooperantov, dodal pa je, da ima v tem trenutku v delu še okoli 10 objektov. Kako je že rekel? Bistveni so dobra logistika, znanje izvajalcev in dober, korekten ter natančen trgovec z gradbenim materialom.