Čigava je hiša v resnici?

V resnici hiša stoji v Portlandu in se razprostira na 400 kvadratnih metrih. Zgradilo jo je podjetje Metcalf Construction, notranjo opremo ter okolico pa je oblikovala Lucy Metcalf. Hišo je po dveh dneh, ko je bila na prodaj, kupil John Hoke, direktor oblikovanja obutve za Nike. Ko se je pojavila na naslovnici revije za arhitekturo, so k Hoku pristopili filmski producenti s ponudbo. Hoke je bil navdušen nad idejo, da se bo njegova hiša pojavila v filmu in da bo v njej živela družina sofisticiranih vampirjev. Snemanje je potekalo tako v notranjosti hiše kot v njeni okolici.

bdayparty.jpg

Starinska oprema skupaj z moderno

Tako v filmu kot v knjigi je posestvo Cullenovih opisano kot odprt prostor, ki te pritegne takoj, ko stopiš vanj. Videti je, kot bi se čas tam ustavil, vendar pa je hkrati čutiti pridih ultramodernega. V hiši filmskih vampirjev Cullenovih se starinsko pohištvo meša z moderno arhitekturo. Deli v azijskem slogu so elegantno postavljeni nad knjižnimi policami. V enem od prizorov, ki ga niso uporabili v filmu, si Bella ogleduje lesen kos, ki izvira od severnoameriških indijancev.

Tako za film kot tudi za hišo je značilna nekakšna zasanjanost, melanholija. Zasanjan videz pričarajo steklena vrata in čudovit razgled na gozdove, ki se razprostirajo v okolici.

Arhitekt: dizajn je kot pripovedovanje zgodb

Hišo je sicer zasnoval arhitekt Jeff Kovel. Ta je odraščal blizu New Yorka, dokler ni začel obiskovati fakultete za arhitekturo v Cornellu. Potem se je dokončno ustalil v Portlandu, kjer stoji tudi znamenita ''vampirska'' hiša. Kovel je že kot otrok vedel, da si želi postati arhitekt, ko so doma gradili novo hišo. 

hoke_6.jpg

Kovel svojo filozofijo v zvezi z dizajnom primerja s pripovedovanjem zgodb: ''Poskušamo oživljati koncepte in vsak izmed njih je zgodba. Vsak projekt je posebna, globoka raziskava tega pripovedovanja zgodb.'' Mogoče je prav zato Kovenova hiša idealna za pripovedovanje filmske zgodbe Somraka.

Hišo sofisticiranih filmskih vampirjev, družine Cullen, si oglejte tukaj.