Objekti na vrtu so ute, paviljoni in senčnice, pogosto imenovane tudi pergole. Poznamo še različne nadstreške na terasi ali samostoječe na vrtu oziroma ob zidu. Gre za različne konstrukcije oziroma objekte. Uta je, poenostavljeno rečeno, vrtna lopa za orodje, paviljon je samostoječi objekt z mizo in stoli, namenjen preživljanju prostega časa ter popoldanskim, jutranjim in večernim klepetom, pergole so okrepljene opore za različne plezalke ali trto ter jih lahko uporabljamo tudi kot senčnico, nadstreški pa so poenostavljeni objekti v sklopu oziroma podaljšku hiše.

Umetnost načrtovanja

Paviljoni so izdelki, pri katerih tesar ali mizar pokaže vse svoje znanje, predvsem pa umetnost načrtovanja, kar je včasih morda celo koristno prepustiti arhitektu. Lahko so bolj moderni ali tradicionalni, kar je odvisno od umestitve v prostor. Vezave med lesenimi deli so lahko klasične, z utori in podporniki, ali sodobne, z različnimi profili in kotniki, kar je odvisno od posameznikovih želja.

terasa_senca1.jpg

Lesene konstrukcije moramo obvezno postaviti na kovinske podstavke, tako da ne pride do težav zaradi talne vlage, seveda pa je treba urediti tudi podlogo oziroma tlak. Nekateri se odločijo za kamnitega, porfido ali tlakovce, zelo dobro pa se v paviljonih obnese lesena talna obloga, ki mora biti primerno postavljena in zaščitena. Priporočamo zunanje lesene talne obloge, izdelane iz eksotičnih vrst lesa, ki jih ni treba posebej zaščititi. Treba je le skrbeti za njihovo redno vzdrževanje, kar pomeni, da moramo preprečiti njihovo preveliko izsuševanje. To dosežemo z občasnim polivanjem z vodo.

Konstrukcija mora biti načrtovana tako, da nosi tudi ustrezno kritino. Ta je lahko lahka; zelo dobro se obneseta trstika in slama, ki sta zelo dobra toplotna izolatorja. Kritina je lahko opečnata ali bakrena, celo plastična, odvisno od želja. Paviljoni so lahko klasične štirikotne oblike, še posebno lepi so večkotni paviljoni. Stene vrtnih paviljonov so lahko v celoti lesene, z zaprtim spodnjim delom ali povsem odprte. Nemalokrat jih kombiniramo z različnimi zidovi, možnosti je tisoč. Poleg paviljonov lastniki nemalokrat postavijo vrtne kamine, tako da je vse pri roki, v večjih paviljonih pa smo že videli tudi prave letne kuhinje.

Preganjanje vročine

terasa_senca2.jpg

Naj izdamo recept, kako pregnati najhujšo vročino. Senca pogosto ni dovolj. Če je paviljon postavljen na prepihu, nas vsak dan hladi veter, če pa vetra ni, se pogosto zgodi, da je tudi v senčnici, paviljonu ali na pokriti terasi vroče. Zato priporočamo streho, ki je dober izolator. Pri tem stavimo na trstiko ali slamnato kritino. Prepih pa lahko naredimo tudi drugače, in sicer s stropnim ventilatorjem v sredini paviljona ali s povsem navadnim stoječim ventilatorjem. Z njegovo pomočjo dosežemo stalno prijetno pihanje in tako postane naša poletna oaza še toliko bolj prijetna. Pa še komarji bodo pobegnili.

Če pa se ne boste odločili za vrtni paviljon ali kakšno drugo obliko nadstreška, razmislite vsaj o velikem in kakovostnem senčniku. Ni sicer uta, njegova senca pa je še kako uporabna.