Pustite prižgan radio

Večino domov oropajo podnevi, ko so stanovalci v službi. Vlomilce pa boste morda od njihovih naklepov odvrnili, če vaša hiša ne bo delovala prazna. Pustite torej prižgan radio ali televizor, zvečer pa katero od luči.

Prosite za pomoč

Če boste odsotni, soseda ali prijatelja prosite, da vsak dan pobira vašo pošto, preverja pa naj tudi telefonske klice, saj vlomilci včasih tako preverjajo, ali je kdo doma. Če vas ne bo dlje časa, pa soseda ali prijatelja poprosite tudi, da nekoliko ureja okolico vaše hiše. Zapuščena zunanjost (nepokošena trava, razrasel plevel) je namreč za vlomilce zanesljiv znak, da ste odsotni.

Zavarujte garažo

Vlomilci največkrat vstopijo prav skozi garažo, zato se prepričajte, da so vrata močna in masivna, prav tako pa jih vedno zaklepajte – tudi, ko ste doma. Avto vedno parkirajte v garaži in ga nikoli ne puščajte na dovozu, saj tako mimoidoči ne bodo mogli hitro ugotoviti, ali ste doma ali ne. Če ima garaža okna, jih zavarujte z zavesami, skozi katere ni mogoče videti. 

garage_door_2.jpg

Odstranite grmičevje

Odstranite visoke ograde in grmičevje oziroma kar koli, kar lahko skrije vlomilca. V vašem vrtu naj ne bo kotička, kjer bi se nekdo lahko skril in opazoval vaš dom. Še posebno pa naj ne bo kje blizu oken. Če res želite grmičevje, posadite bodikave sorte.

Namestite senzorska svetila

Blizu oken in vrat namestite svetila, ki se, ko zaznajo gibanje, avtomatsko vključijo. Tako boste lahko, če ne boste nikogar pričakovali, postali sumničavi.

Zaklepajte vrata

Skrbno zaklepajte vrata in zapirajte okna. Sliši se preprosto, vendar mnogo ljudi na to pozabi, saj kar 30 odstotkov vlomilcev  vstopi prav skozi odprta vrata in okna.

best_patio_lighting_decoration.jpg

Uporabljajte sef

Kakršnih koli dragocenosti naj ne bo nikoli mogoče videti skozi okno. Raje se odločite v kakovosten sef, mogoče pa je kupiti tudi pohištvo s skritimi predali.

Kupite psa

Celo majhen pes, ki povzroči veliko hrupa, vlomilce odvrne od kriminalnega dejanja. Če pa psa ne morete imeti, se opremite s posebnim alarmom, ki oponaša njegovo lajanje.