Čiščenje, gnojenje in presajanje

Odstranite listje bolnih trajnic, vrtnic, grmov in dreves. To bo pomagalo zmanjšati število insektov in pripomoglo k omejevanju bolezni naslednja pomlad in poletje. Pošljite nekaj vzorcev zemlje v analizo, da boste vedeli, če ji morate kaj dodati, preden začnete saditi. Pograbite listje grmov in dreves in ga dodajte na kompost.

Pognojite trajnice, grme in drevesa s pet centimetri organskega gnojila, na primer z domačim kompostom. Pazite, da se kompost ne bo dotikal stebel in debel, saj to zmanjšuje možnosti za razvoj bolezni. Rastline presadite na želeno mesto. Že pred tem izboljšajte zemljo z dopolnili, če jih potrebuje. Presajene rastline zalijte in po potrebi zalivajte še vso jesen, če ni dovolj dežja.

sam_raking_2_copy.jpg

Sajenje

Ko se temperatura zemlje dovolj ohladi – na 15 stopinj – lahko posadite čebulnice, kot so tulipani, narcise in žafrani. Posadite jih približno osem  centimetrov globoko v zemljo. Če imate težave s škodljivci, izberite čebulice, katerih ne marajo, na primer narcise ali poletni veliki zvonček. Zemlja naj vsebuje tretjino organske snovi in naj ne bo preveč premočena.

21_007.jpg

Posadite sadike dreves, grmov in trajnic s koreninsko grudo oziroma tiste iz loncev v zemljo na vrtu. Priporočljivo je, da jih posadite oktobra, da imajo dovolj časa za prilagoditev, preden nastopi zima. Zemljo prekrijte s tremi do petimi centimetri zastirke, pri tem pa pazite, da se ne dotika stebel in debel. Zimske enoletnice posadite pred novembrom, da lahko pred zimo razvijejo korenine. Redno jih zalivajte in pri tem upoštevajte količino dežja.

Posejete lahko tudi zimsko solato, ki bo prezimila, tako da boste že zgodaj spomladi lahko jedli svežo solato s svojega vrta.