Naslednji varnostni nasveti vam bodo pomagali preprečiti poškodbe, medtem ko delate na dvorišču in v okolici doma. Najprej vam priporočamo, da se pred začetkom opravljanja dvoriščnih opravil vedno dobro razgibate in okoli deset minut ogrevate mišice. Nato se primerno oblecite: dolge hlače, majica z dolgimi rokavi in stabilni čevlji, kot so škornji, bodo denimo kot nalašč.

Primerna oprema in opravljanje del

Medtem ko opravljate dela na dvorišču, usmerite hišne ljubljenčke in otroke stran od delovnega območja. Pri delu pa uporabljajte primerno orodje - grablje na primer naj bodo primerne velikosti glede na vašo telesno višino in moč. Med rokovanjem z njimi vedno nosite zaščitne rokavice, saj lahko kaj hitro dobite žulje na rokah.

yard_work_safety.jpg

Ker dela na dvorišču običajno zahtevajo ponavljajoče se gibe, med grabljenjem večkrat zamenjajte položaj rok, da se izognete razbolelim mišicam in krčem. Pazite tudi na nizke veje, večje kamne, drevesne štore in druge neravne površine na tleh. Ko se pripogibate, da bi listje pobrali, se ne prepognite v pasu, ampak v kolenih. Prav tako nikoli ne nosite polne vreče listja čez ramo. Če med delom uporabljate lestev, naj bo stabilno prislonjena; nikoli pa ne plezajte vse do njenega vrha.

yard_safety.jpg

Delovna oprema

Med zlivanjem bencina v rezervoar kosilnice bodite še posebno previdni. Vedno poskrbite, da so vaša oprema in električno orodje, na primer kosilnica, obrezovalnik in podobno, v dobrem stanju in redno pregledani. Med košnjo zelenice kosilnice ne puščajte prižgane brez nadzora, temveč jo vedno najprej izključite. Uporabljajte tudi zaščitna očala in ščitnike za ušesa.