Med nevarne gospodinjske odpadke med drugim prištevamo barve, topila, olja, zdravila, čistilna, pralna in kozmetična sredstva. Njihove sestavine so velikokrat lahko strupene, z napačnim ravnanjem pa celo eksplodirajo oziroma končajo v plamenih.

Posebni zbirni center

Pomembno si je zapomniti, da tako nevarnih odpadkov nikoli ne mečemo v običajen smetnjak, temveč jih odpeljemo v mestni zbirni center, ki poskrbi za pravilno, okolju neškodljivo uničenje. Kje je najbližji zbirni center, lahko izveste pri podjetju, ki tudi sicer odnaša vaše smeti.

680_premicna_zbiralnica_nevarnih_odpadkov_iz_gospodinjstev.JPG

Ločevanje

Nevarne odpadke torej vedno reciklirajte oziroma ločite od običajnih. Preglejte tudi njihovo embalažo, saj imajo posebno kozmetična, pralna in čistilna sredstva po navadi napisana natančna navodila, kako z njimi ravnati po koncu uporabe.

Lekarna

Če so vam ostala zdravila, ki jih ne morete več uporabiti, v najbližji večji lekarni vprašajte, ali jih lahko oddate pri njih. Če to ni mogoče, pa bodo verjetno vedeli, kam jih lahko odnesete.

medicine.jpg

Prodajalne nevarnih izdelkov

Za več nasvetov, kako reciklirati nevarne izdelke, lahko vedno vprašate tudi v vseh prodajalnah, kjer jih je mogoče kupiti. Stare baterije pa odložite v zbiralnike, ki jih imajo v ta namen nekatere trgovine.