"Neskončni" bazeni

Arhitekt Wallace E. Cunningham je v kraju Rancho Santa Fe v Kaliforniji okoli svoje nepremičnine zgradil podporni zid, ki oblikuje zunanji rob bazena, tako da je videti, kot da se razteza v neskončnost. Bazen tako tudi preusmeri pozornost z bližnjih hiš.

Zakonski par iz Kalifornije je zamenjal svojo luksuzno vilo v Los Angelesu za hišo sredi narave v zvezni državi Massachusetts. Razlog naj bi bila želja po mirni in zeleni lokaciji, ki paje prav tako blizu morja, le na vzhodni strani ameriške obale. Travniki in okoliški gozdovi so z neskončnim bazenom le še poudarjeni.

03_private_pools.jpg

Arhitekta Bernard Wharton in Jerry Hupy pa sta oblikovala podeželsko hišo na jugu ameriške Karoline. Nepremičnina je postavljena na močvirnatem območju, posejanem s palmami in hrasti, ob sotočju treh rek. Hiša in terasa z bazenom so zgrajeni na betonskih in opečnatih temeljih, ki so visoki več kot štiri metre. Ko ste v bazenu, imate občutek, kot da plavate med drevesnimi krošnjami.

Na najbolj priljubljenem havajskem otroku Maui je oblikovalec Nick Milkovich na vrhu skal dizajniral 40-metrski bazen z "neskončnim" robom, ki je narejen tako, da se zdi, kot da se razteza v ocean.

Dekorativne ploščice

Oblikovalec Tino Zervudachi je obnovil in opremil rezidenco v Riu de Janeiru. Na terasi s pogledom na morje je v ospredje postavil bazen, ki izstopa po modrem barvnem vzorcu ploščic.

08_private_pools.jpg

Arhitekt Randolph Duke je sodeloval z dekoraterjem Tobijem Tobinom pri opremljanju vile v Los Angelesu. Bazen sta prekrila s srebrnomodrimi ploščicami, okoli njega pa sta postavila elegantne črne ležalnike. Bazen nudi lep razgled, ki se razteza od hollywoodskih gričev do Tihega oceana.

Arhitekt Bart Prince pa si je zamislil fantastično hišo v Ohiu, ki jo odlikujejo dinamični prostori. Lastnik opisuje svoj dom kot prostor za velike otroke, saj ima, na primer, tajne prehode skrite v zidanih stenah. Notranji bazen je obložen s steklenimi mozaiki in se vije vzdolž nižjega predela hiše skozi tropski vrt, kjer so posajene palme in drugo rastlinje.

Dekoracija in gradnja s kamnom

Arhitekt Robert Attree je na vrhu hriba v Montecitu v Kaliforniji dizajniral elegantno hišo z okroglim bazenom pred njo. Stoji na hribovitem terenu, zato je bila ena od prednostnih nalog zgraditi veliko teraso.

V kraju Castle Rock v Koloradu je krajinski arhitekt Rosa Finsley vgradil bazen v skalnato območje in ga utrdil z granitnimi kamni. Bazen se tako popolnoma ujema z okolico − gorovjem Rocky Mountain.

09_private_pools.jpg

Preproste linije

Arhitekta Claudio Bernardes in Paulo Jacobsen sta zasnovala dom z bazenom v hribih nad Riom de Janeirom. Bazen je zaokrožen, voda v njem pa služi kot ogledalo. Ohranjene so preproste linije in dekoracija. Bazen ima modre ploščice, ki ustvarjajo kontrast z belo fasado hiše in belimi tlemi.

Če želite poudariti pokrajino, naj bo torej bazen čim bolj preprost. Oblikovalec William Hodgins je posodobil hišo iz leta 1916 na nabrežju reke Potomac blizu Washingtona. Pri tem pa je ohranil klasične linije bazena in preusmeril pozornost na reko.

Več fotografij razkošnih pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.