Ker je prvi vtis najpomembnejši, je videz predsobe zelo pomemben, še bolj pa njena čim bolj funkcionalna ureditev. V tem na videz nepomembnem prostoru se dogaja veliko: tu odlagamo vrhnja oblačila, spravljamo predmete, ki jih občasno uporabljamo, hranimo čevlje, torbice in ključe, preverimo svoj videz, preden odidemo od doma… Ker iz tega dela stanovanja dostopamo v vse druge prostore ali vsaj v večino le-teh, ima predsoba običajno veliko število vrat. To pa poleg skromno odmerjenega prostora otežuje ureditev predsobe in umestitev vseh tistih pohištvenih elementov, ki bi jih v njej morali imeti. Toda tudi glede na omejene prostorske možnosti je mogoče prostor urediti tako, da je tako uporaben kot tudi estetski.

predsoba_262_1.jpg

Več funkcij v enem pohištvenem elementu

Oprema za predsobo je običajno sestavljena iz majhnega števila pohištvenih kosov, kot so omarice za čevlje, ogledala, obešala in odlagalne površine. »V manjših predsobah je priporočljivo združiti več funkcij v en sam pohištveni element in tako najbolje izkoristiti prostor,« svetuje Hana Sevšek, industrijska oblikovalka v Gorenju Notranja oprema. »Stena za obešanje naj bo oblikovana tako, da poleg palice z obešalniki vsebuje tudi odlagalne površine in ogledalo. Ogledalo je lahko oblikovano tako, da vsebuje obešalne kljukice, na katere lahko obešamo ključe, šale, torbice… Prav tako nam bodo v predsobi prav prišle police, s katerimi bomo prostor popestrili, hkrati pa pridobili dodatne odlagalne površine.«

Če je predsoba dovolj prostorna ali se nadaljuje v hodnik, jo izkoristite za postavitev ene ali več garderobnih omar, kjer najdejo mesto sezonska oblačila, športni pripomočki, kovčki, sesalnik, čistilni stroj in vsi drugi predmeti, ki nam bi sicer v stanovanju delali nered. Ne pozabite na omarico ali višjo omaro za čevlje, stojalo za odlaganje dežnikov in manjši stol ali na steno trdno pritrjeno širšo polico, kamor lahko sedemo, ko si obuvamo čevlje. Predsobe v starih zgradbah so ozke in visoke, zato lahko odlično izkoristite vertikalni prostor. Z vgradnjo spuščenega stropa ali visečih polic pridobite veliko prostora za hranjenje predmetov, ki jih ne uporabljate vsak dan.

predsoba_262_2.jpg

Svetle in lahke za čiščenje

»Tako kot drugo pohištvo tudi predsobe ne zaostajajo za trendi sodobnega oblikovanja,« nam je povedala Hana Sevšek. »Prevladujejo čiste in enostavne oblike, ki pohištvu dajejo eleganco. Elementi so vse pogosteje viseči in nam tako omogočijo lažje brisanje talnih površin. Lahko so vertikalni, horizontalni, z ročaji ali brez njih. Še vedno je modno pohištvo v belih, sivih in odtenkih kapučina, ki jih lahko popestrite s steklenimi pokrivnimi ploščami. Med lesnimi dekorji prevladujejo temni oreh, beljeni hrast, zebrano siva, oreh baltimore…« Priporočljivo je, da vse elemente izberete iz istega programa, da predsoba ne deluje neusklajeno, skladajo pa naj se tudi z drugo opremo v stanovanju.

Ker so predsobe večinoma brez oken, naj bodo stene v predsobi svetle in prebeljene s pralnimi barvami, ki so odporne proti dotiku in jih po potrebi obrišemo z mokro krpo. Stene lahko popestrimo tudi z živahnimi tapetami ali priljubljenimi stenskimi nalepkami. Barve naj bodo usklajene z barvo pohištva in s tlemi. Tla v predsobi so nenehno izpostavljena vlagi, udarcem, umazaniji, zato poskrbite, da so odporna in enostavna za vzdrževanje. Najprimernejše so keramične ali kamnite ploščice, na tla pa lahko položite tudi laminatne obloge, vinilne plošče ter parket ali marmor za prestižni vtis. Za zaščito občutljivih talnih oblog pred mokrimi čevlji naj poskrbi barvno in stilno usklajena preproga v obliki tekača.

predsoba_262_3.jpg

Trend: manj je več

Predsoba ni v prostor, v katerem bi pretiravali z okraševanjem, saj vsak odvečen detajl pripomore k neurejenemu videzu. Dekoracija naj bo zato minimalistična in preprosta. Na omarico za čevlje postavimo vazico v barvi stene in preproge ali lončnico, če ima prostor naravno svetlobo. K dekoraciji lahko spada tudi zanimivo oblikovano držalo za dežnike, obešalnik ali malce drugače oziroma nenavadno oblikovan stol, ki ga popestrimo z okrasno blazino. Svojevrsten okras so lahko tudi zanimivo oblikovana svetila, ki naj prostor dobro osvetlijo, na primer halogenske ali LED-lučke, ki na modro pobarvanem stropu delujejo kot zvezde. Trend, ki za predsobe vsekakor drži, je: manj je več!