Pustite mu, da "zaspi"

Vsekakor računalnik ne sme delati, kadar ga ne uporabljate, hkrati pa je razumljivo, da ga ne želite večkrat na dan povsem ugasniti in spet zagnati. Zato v nastavitvah namestite, da zaslon zaspi po približno dvajsetih minutah mirovanja, trdi disk pa po približno tridesetih minutah mirovanja. Seveda lahko ta čas namestite po svojih lastnih željah.

Uporabljajte stanje pripravljenosti

Vsakič, ko nameravate računalnik zapustiti za nekoliko daljši čas, vendar pa ga ne želite ugasniti, ga lahko prestavite v stanje pripravljenosti: enostavno izberete to ikono namesto tiste za popoln izklop. Če vaš računalnik te možnosti nima, pa ugasnite vsaj zaslon.

080331111029_large.jpg

Odrecite se ohranjevalnikom zaslona

Nikakor ne uporabljajte ohranjevalnika zaslona, saj računalnik  tako med mirovanjem še vedno porablja enako količino energije, kot če ga uporabljamo, oziroma z njo nikakor ne varčuje.

Vključite energijsko varčne konfiguracije

Če ima vaš računalnik energijsko nalepko, to še ne pomeni, da sam po sebi za delovanje porablja manj energije. Pomeni le, da ima vgrajene mehanizme, ki lahko varčujejo z energijo, vendar pa jih morate pred začetkom uporabe sami vključiti.

Ne puščajte računalnika prižganega

Seveda pa ne pozabite na najbolj očitno: računalnika nikoli ne prižgite, dokler ga dejansko ne potrebujete. Nekateri ga namreč ob določeni uri vključijo iz čiste navade.