Reciklirani materiali oziroma takšni, ki jih lahko recikliramo

Poiščite gradbeni material z vsaj polovico recikliranih snovi. Prav tako pa se odločite tudi za gradbeni material, ki ga po uporabi lahko enostavno recikliramo oziroma ponovno vgradimo. Material, ki je izredno lahko reciklirati, je denimo plastika.

Trpežni materiali

Odločite se za gradbeni material, ki bo čim dlje trajal. Sicer smo se navadili na različne modne muhe, vendar pa je najbolj ekološko dom zgraditi enkrat za vselej. Takšni materiali so denimo kovina, guma, beton in določene vrste lesa.

 

vashoncabin_6.jpg

Lokalni materiali

Veliko bolj ekološko je kupovati materiale, ki jih pridelujejo v vaši bližini. Tako namreč ni treba onesnaževati okolja s prevozi čez polovico zemeljske oble, poleg tega pa lokalne industrije ne bo izpodrinila veliko cenejša delovna sila v daljnih deželah.

Rabljeni materiali

Če kdo v vaši okolici svoj objekt ravno podira, lahko morda veliko ceneje odkupite del materiala, ki ga potrebujete za svojo hišo. Tako bo bližnje smetišče vsaj nekoliko manjše, vi pa boste imeli bolj polno denarnico. Posebno uporaben je rabljen les; če pa ga ne morete najti, se odločite vsaj za izredno obnovljive vrste lesa, kot sta bambus in mangovec.