Bodite pripravljeni na nove vrtne zabave in po vsakem pikniku temeljito očistite žar. Hrana bo imela boljši okus, pri peki pa se bo razvijalo manj odvečnega dima. Za čiščenje uporabite učinkovita orodja, ki jih izberete glede na tip vašega žara.

Pripomočki za čiščenje

Žar očistite vsakič po uporabi, najbolje, da kar čim prej, preden se maščoba zasuši. Nekateri radi pred pečenjem zakurijo stare delce maščobe, ki ostanejo na površno očiščenih rešetkah. Vendar pa to omogoča stari hrani in škodljivi maščobi, da ostane na rešetki in se zlije z vašo hrano; poleg tega s tem skrajšujete življenjsko dobo žara.


Za čiščenje boste nujno potrebovali trdo žičnato ščetko s pritrjenim strgalom, narejeno posebej za to delo. Prav tako boste potrebovali krpe, toplo vodo z nekaj raztopljenega mila in časopis, kamor boste lahko odložili očiščen raženj, da se posuši. Temeljitega čiščenja se lotite enkrat ali dvakrat na mesec, razen če žar uporabljate skoraj vsak dan.

Žar na oglje

Navaden žar na oglje je malo lažje očistiti kot žar na plin, saj pri prvem ni toliko delov in vam ni treba skrbeti zaradi plina. Po končani peki, preden se žerjavica ohladi, s krtačo in strgalom odstranite prijeto hrano z rešetk, jih umijte z milnato vodo ter pospravite pepel. Vsaj enkrat na mesec cel žar operite še s sodo bikarbono.


Žar na plin

Čiščenje žara na plin je v bistvu enako zgornjemu postopku, razen da ima več delov, ki jih morate očistiti. Preden začnete, ne pozabite izklopiti plina. Če ima vaš žar gumb z oznako "čisti" (clean), to v resnici ne pomeni dobesednega čiščenja. S pritiskom na gumb se žar pred čiščenjem le segreje, zaradi česar je delo lažje.


Žar iz nerjavečega jekla

Vse zgoraj našteto velja tudi za žar iz nerjavečega jekla, razen za vzdrževanje zunanjosti. Nerjaveče jeklo morate namreč primerno očistiti brez agresivnih čistil in sode bikarbone. Prav tako ga ne izpostavljajte ekstremno visokim temperaturam in vlagi ter ga ne polivajte s kislimi omakami in marinadami. Če ga boste redno in previdno vzdrževali, bo deloval vrsto let, vaša hrana pa bo okusnjejša.