Eleganca obrabljene opreme

Pohištvo, ki deluje nekoliko staro in obrabljeno, ima lahko v svetu kapitalizma, ki ves čas proizvaja nove bleščeče kose, prav poseben šarm. Daje namreč vtis, da je nekdo notranjo opremo kupil zato, ker mu je izredno všeč, poleg tega pa jo je še sproščeno uporabljal, ne da bi se bal, daga bo opraskal.

shabby_chic_dining_room.jpg

Svetle in nežne barve

Obrabljen videz pohištva lahko dosežete tudi sami, če z brusilnim papirjem nekoliko spraskate barvo. Sicer pa takšna notranja oprema pusti najboljši vtis v svetlejših odtenkih, ki naj bodo tudi bolj ali manj nevtralni (najbolj priljubljene barve so bela, bež, rožnata in nebeško modra). V takšen interjer se poda tudi bolj romantična dekoracija: denimo starinski lestenci ter prti in prekrivala, okrašeni s čipko.

picture_14_e1307090923970.jpg

Usklajenost z modernimi dodatki

V zadnjem času je ponošeni šik postal pravi trend,  zato so oblikovalci našli način, kako ga lahko združijo z modernimi, bolj minimalističnimi elementi. Tako je mogoče denimo kupiti kuhinje, ki združujejo bleščeče nerjaveče jeklo in navidez obrabljene bele omarice. Takšna notranja oprema daje vtis spoštovanja zgodovine, hkrati pa uporablja najmodernejšo tehnologijo, ki nam olajša življenje.

shabby_chic_kitchen_e1307090736868.jpg

Popolnoma sproščena uporaba

Ponošeni šik pa ima še eno lastnost. Takšno pohištvo je po navadi razporejeno tako, da daje vtis popolne funkcionalnosti in udobja. Sedežna garnitura ni postavljena tako, da bi ustvarjala lep videz, temveč tako, da dobesedno vabi, da s prijatelji sedete nanjo, se sproščeno zleknete in uživate v razigranem pogovoru. V ponošenem šiku ni torej nič formalnega ali strogega: ne zahteva niti popolne simetrije niti popolne urejenosti, prav tako pa niti popolne skladnosti.

Primere opremljanja v ponošenem šiku si oglejte v naši fotogaleriji.