Te dni končujejo gradnjo dveh pasivnih hiš v Kamenčah pri Braslovčah (predstavili ju bomo naslednjič), prva bo vseljena prvega novembra letos.

Za ogrevanje 150 evrov na leto

V podjetju Gradiatim so se prvega projekta gradnje hiš za trg lotili pred petimi leti. Že takrat so preizkusili nekaj novih materialov, na primer izolacijo iz celuloze. Že tedaj so se močno približali standardom nizkoenergijskega objekta, čeprav se je o tem takrat praktično šele začelo govoriti. Odlične povratne informacije stanovalcev so jih prepričale o tem, da so se po prvih gradnjah odločili za usmeritev v nizkoenergijske in klasično zidane pasivne hiše.

gradiatim_sevnik.jpg

Peter Sevnik

Tako bodo prvi objekt v Braslovčah ogrevali s pomočjo solarnih kolektorjev in kamina na peleta ob obveznem prezračevanju z rekuperacijo, ki je v pasivni hiši nujno. Načrtujejo, da bo znašal strošek za ogrevanje le okoli 150 evrov na leto, zanimivo pa je, da bodo vso zimo in tudi kasneje preverjali številne parametre (temperatura, vlažnost, počutje, čistost zraka...), tako da bodo s pomočjo tega monitoringa lahko dobili nove izkušnje in vedenja ter priporočila za morebitne dopolnitve in spremembe v uravnavanju celotne klime v hiši, izsledke pa bodo objavljali tudi na svoji spletni strani: http://www.pasivnehise.si.

Kakovost gradnje

»Prihodnost gradnje je v nizkoenergijski in pasivni hiši, pa tudi energijsko aktivni hiši, kjer gre za sinergijo bivalnega počutja, energijske učinkovitosti in vpliva na okolja. Ko je to doseženo, lahko govorimo o aktivni hiši, ki je hiša prihodnosti. Za ugodje bivanja pa je nujno prezračevanje. Pasivna hiša je grajena tako, da je čim bolj zrakotesna, kar je tudi eden od pogojev za pridobitev certifikata in sredstev Eko sklada. Da je neodvisna od zunanjosti. Zato je v takem objektu nujno prisilno prezračevanje, ker sami tega ne moremo dosegati z odpiranjem oken, poleg tega pa bi se porušil temperaturni režim v hiši. Gradbinci ne smemo biti nikoli povsem zadovoljni. Vedno moramo iskati nove rešitve in izboljšave, izkušnje in tehnološke novosti ter nova dognanja pa nas peljejo naprej,« je še povedal Peter Sevnik iz podjetja Gradiatim, ki je posebej poudaril, da je kakovost gradnje temelj kvalitetnega bivanja in tudi čim nižje cene na kvadratni meter bivalne enote v njeni življenjski dobi.

Če namreč upoštevamo vse stroške v življenjski dobi nekega objekta (gradnjo, vzdrževanje, ogrevanje in ostale stroške), vidimo, da v skupni vsoti v življenjski dobi nekega objekta predstavljajo stroški gradnje le 40 odstotkov, vse ostalo pa drugi. »In naš cilj je s kakovostjo gradnje znižati stroške vzdrževanja in ogrevanja oziroma vzdrževanja primerne klime in temperature v objektu,« pravi Sevnik.