V času odsotnosti zaradi letnega dopusta je včasih stanovanje prazno tudi po teden dni ali več. Pred odhodom zato vedno premislite, komu razlagate svoje načrte. O načrtih za dopust se raje ne pogovarjate z manj znanimi sosedi in sodelavci ter ne spreminjate sporočila na telefonski tajnici ali objavlte podatkov v socialnih omrežjih, kdaj in za koliko časa boste odsotni.

Časopis in košnja trave

Seveda pa lahko nekateri znaki razkrijejo, da vas ni doma, zaradi česar jih poskušate zakriti. Na primer, če se bo časopis nabiral pred vašimi vrati oziroma v poštnem nabiralniku ali zelenica pred hišo ne bo pokošena dlje časa, bo mimoidoči nepridiprav kaj hitro ugotovil, da vas ni doma. Prosite bližnjega soseda ali dobrega prijatelja, naj vam pokosi travo, časopis pa v tem času začasno odjavite ali poprosite soseda, da vam prazni nabiralnik.

newspaper_in_front_of_house_42_17433268.jpg

Natančno zaklepanje

Pred odhodom ne pozabite zapreti ter zakleniti vseh oken in vrat. Če imate garažo, primerno zaklenite tudi to, saj nočete pustiti tatovom proste poti do vašega doma. Bližnjemu sosedu pustite tudi telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi, da vas lahko obvesti, če je kaj narobe.

Je kdo doma?

Poskušajte ohranjati videz, kot da je nekdo še vedno doma. Prosite lahko bližnjega soseda, da parkira avto na vašem dovozu ali pred garažo vsake toliko časa. Lahko tudi časovno nastavite, da se vsake toliko časa prižgejo luči ali radio, kar bo ustvarilo iluzijo zasedenega doma.

policija5.jpg

Varnostni sistem

Vključite varnostni sistem, ko odidete od doma. O odhodu obvestite tudi varnostno službo, ki skrbi za intervencije v vašem domu. Sporočite jim, kje  vas lahko prikličejo v nujnem primeru.

Dragocene predmete shranite v sef ali na banko

Nikakor ne puščajte denarja in nakita po stanovanju. Denar raje položite na banko, vrednejši nakit pa v domači sef. Prav tako morate pred odhodom za večjo varnost doma izklopiti elektriko, plin in vodo.