Argentinka Alejandra Dellepiane je svetovno znana kuharica, ki se je že z osemnajstimi leti preselila v Los Angeles in tam delala tudi za takšne zvezdnike, kot so Steven Spielberg, Julie Andrews, Danny de Vito, Arnold Schwarzenegger in Barbara Streisand.

 

alejandra_dellepiane_container_design_loft_uruguay_12.jpg

Udobje in ekologija obenem

Toda ko je zanosila, se je vseeno odločila, da se vrne domov; svojo družino pa je preselila v urugvajski Punta del Este, bogat predel države, ki je znan po luksuznih obmorskih vilah, številnih jahtah, ki se pozibavajo v marini, pa tudi izjemnih restavracijah. Seveda je po toliko izkušnjah z okusom slavnih in bogatih odprla tudi svojo, ki je postala zelo uspešna tudi zato, ker ponuja zelo zdravo hrano, ki je bogato začinjena z lokalnimi zelišči.

alejandra_dellepiane_container_design_loft_uruguay_7.jpg

Dom iz rabljenih stvari

Toda uspeh je ni pokvaril. Odločila se je preseliti v bližnje ribiško mestece Jose Ignacio in si tam s pomočjo očeta, ki je arhitekt, ustvariti dom, ki bo prijeten in udoben, hkrati pa ne bo imel velikega vpliva na okolje. Postavila sta hišo iz ladijskih zabojnikov za prevoz, ki bi sicer končali na smetišču; Alejandra pa ga je nato opremila s starim pohištvom iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Vodo ogreva solarni kolektor na strehi, vse prostore pa osvetljuje manj potratna LED-osvetljava.

alejandra_dellepiane_container_design_loft_uruguay_10.jpg

Povezanost z naravo in okolico

Tudi zunanjost je urejena tako, da se stanovalci lahko takoj povežejo z naravo in okolico. Na vrtu raste samo lokalno rastlinje, med drugim tudi zelenjava in zelišča; ima pa še zunanji masažni bazen. Dom ima toliko steklenih površin, da je mogoče vedno videti gozd in morje pa tudi nebo in staro ribiško marino.