Leseni stoli lahko čez čas postanejo ohlapni in razmajani, posledica tega pa je običajno škripanje, ko s stola vstanete ali sedete nanj. Za popravilo boste potrebovali kladivo, lepilo za les, nove žeblje in kladivo, izvijač in ozek žepni nož.

Odkrijte problematično mesto

Najprej stol dobro preglejte in ugotovite, na katerih mestih je vez razrahljana. Poglejte, če morda kakšen žebelj ali vijak manjkata; preverite pa tudi vse spoje stola in naslonjala za roke in hrbet. Noge poskusite rahlo premikati levo in desno, da ugotovite, kje točno so najbolj ohlapne.

chair_repair.jpg

Pripravite si udoben položaj

Ko odkrijete vzrok, stol obrnite in postavite tako, da imate lahek dostop do problematičnih delov. Najbolje je, če ga obrnete z nogami navzgor in postavite na drug stol, ki naj vam služi kot opora prvemu. Tako bo delo potekalo tekoče in brez večjih naporov pri obračanju in držanju stola.

Nanesite lepilo

Če ste na stolu opazili razrahljane spoje, jih pritrdite z lepilom za les. Nekaj lepila preprosto stisnite v luknjico spoja, na primer tja, kjer se noge držijo sedeža, nato pa pustite kak dan ali dva, da se posuši, preden začnete stol spet uporabljati. Če je težava večja in morate zamenjati dotrajane žeblje, jih izvlecite in zamenjajte z novimi. Žeblje zabijte od zgoraj skozi sedež direktno v nogo stola.