Hrana naj bo pred zamrzovanjem sveža in ohlajena. Vsa živila dobro zavarujte s plastično folijo ali pa jih zaprite v tesne plastične posode, da ne izgubljajo hranilnih snovi oziroma da med njimi ne pride do stika. Pakirajte raje manjše kose kot velike, da hitreje zamrznejo in se kasneje tudi lažje odtajajo. Zraven pakiranja dodajte še listek z vsebino, količino in datumom pakiranja.

frost.jpg

Česa ne zamrzujemo?

Zapomnite si, da vsega pač ni mogoče zamrzniti. Nekatera živila bi namreč lahko občutno spremenila svojo sestavo in povzročila prebavne motnje ali hujše zaplete. Tako denimo ne zamrzujemo zelene solate, paradižnika, jabolk, grozdja, kuhanih jajc in krompirja.

Varnostni ukrepi

Priporočamo, da hrano vedno zamrznete zelo hitro; zaradi tega je pametno, da so pakiranja manjša. Količina hrane v zamrzovalnem prostoru naenkrat ne sme presegati največje zmogljivosti, napisane na nalepki zamrzovalnika. Če boste spravili preveč živil, zamrzovalnik ne bo deloval najboljše, kar bo vplivalo tudi na kakovost zamrznjenih izdelkov.

frozen.jpg


Držite se priporočenega roka trajanja posameznih zamrznjenih živil. Upoštevajte, da hladen zrak hrano sicer varuje, vendar ne ubija mikroorganizmov, ki jo kvarijo. Obenem pa zamrzovalnik tudi redno vzdržujte ter po potrebi očistite notranjost in na robovih nabran led.