Preberite si nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali na poti do trajnostnega lesa.

Kaj je trajnostni les?

Stavbni les lahko imenujemo trajnostni, če je prišel iz dobro vzdrževanega gozda. Drevesa med rastjo vsrkavajo ogljikov dioksid, ki ostane v njih tudi, ko jih posekajo. V dobro vzdrževanem gozdu več dreves posadijo kot poseka in tako lahko gozd še naprej vsrkava ogljikov dioksid.

Obstajajo različni načini, kako priti do trajnostnega lesa. Preveriti kaže, ali ima stavbni les kakšna potrdila, da prihaja iz gozdov, kjer posek opravljajo gospodarno in v skladu z družbenimi in okoljskimi kriteriji. Večina lesa pri nas sicer prihaja iz evropskih gozdov, za katere velja, da so na splošno dobro in gospodarno vzdrževani.

timber_flooring.jpg

Prednosti trajnega lesa

Že uporaba lesa sama po sebi ima številne prednosti, uporaba trajnostnega lesa pa jih ima še več. Z uporabo trajnostnega lesa na primer prispevate k rasti gozdov, ki absorbirajo ogljikov dioksid. Ta plin je glavni povzročitelj učinka tople grede.

10_timber_cladding_lg_a2.jpg

Poleg tega les velja za ogljikovo nevtralnega. To pomeni, da v teku svojega nastanka ni povečal količine ogljikovega dioksida v zraku, saj drevesa med rastjo vsrkavajo ogljikov dioksid. Ta material je primeren tudi za toplotno izolacijo, saj ima dobre izolativne lastnosti. Z uporabo trajnostnega lesa pa prispevate tudi k temu, da bo vaš dom veljal za trajnostnega.

Cena in dostopnost

Les iz trajnostnih virov je široko dostopen. Načeloma bi morala biti njegova cena podobna ali le nekoliko višja od cene drugega lesa.