Danes so Azijci med največjimi kupci nepremičnin na svetu in pri opremljanju pogosto še vedno sledijo svoji tradiciji. Vendar pa indijski vastu in kitajski feng šuj nista priljubljena le v Aziji – pravi uspešnici sta tudi na zahodu.  

Na enem izmed otokov sredi Jadrana, med stoletja starimi, skromnimi hišicami, stoji kamnita lepotica. Sredi poletja so jo obnovili. V njej je pod steklenim stropom bazen, edini v tem kraju, ki je postavljen v severovzhodni del hiše. Steklena stena omogoča prebivalcem, da med kopanjem v njem uživajo ob pogledu na jadransko morje. Sicer ni znano, če je lastnik te hiše seznanjen s skrivnostmi starodavne filozofije vastu – vendar pa je voda v severovzhodnem delu hiše popolnoma v skladu z njo. Vastu uči, da voda pomeni boljši spanec, blagoslov in celo bogastvo.

Kaj je vastu?

vastu_dom.jpg

Vastu je torej prilagajanje stanovanjskih in drugih prostorov naravnim zakonom, tako da lahko ugodno vplivajo na naše zdravje, ustvarjalnost, blaginjo in srečo. Beseda vastu, ki izhaja iz sanskrta, sicer pomeni bivališče, lahko pa tudi hišo z okolico. Že indijanci so v skladu s to modrostjo gradili templje, v zadnjih letih pa vastu vse pogosteje uporabljajo tudi v sodobni arhitekturi.

Filozofija sicer temelji na zgodbi o božanstvu po imenu Vastu Puruša. Ta je bil najprej brez oblike, dokler ga ni Brahma pregnal na Zemljo. Vastu Puruša je lahko božanstvo vsakega prostora. Po navadi je upodobljen z glavo na severovzhodu in nogami na jugozahodu, vendar se njegov položaj čez leto spreminja.

Pet elementov

Po načelih vastu sastre naš svet sestavlja pet glavnih elementov, ki se imenujejo pancha maha bhoota. Na našem planetu lahko obstaja življenje prav zaradi prisotnosti in harmonije teh petih elementov. Ti elementi so zemlja, voda, zrak, ogenj in prostor. Z razumevanjem učinka teh petih naravnih sil lahko izboljšamo svoj bivalni prostor.

Po starodavnih načelih hinduizma ima vsak element svojo stran na svetu, razporeditev vrat, pohištva, ognja in vode pa ustvarja pozitivne ali negativne energije prostora.

Vastu sicer uči, da kopalnice ne postavite v vzhodni del stanovanja, stranišča pa ne nadstropje više nad kaminom ali štedilnikom, saj sta lahko potem ogenj in voda v ravnovesju. Za svobodno pretakanje energije je pomembna tudi postavitev stopnic. Delovni prostor naj bo v svetlih barvah, na primer v oranžni, saj ta stimulira um, za spalnico pa so primernejše umirjene barve.

Posebno pomembna je voda

Voda je še posebno pomembna. Boginja Lakšmi, ki je simbol bogastva, je po navadi upodobljena na lokvanju in vodi. V sodobni arhitekturi se verovanje, da voda prinaša srečo in bogastvo, odraža v tem, da vodo – na primer bazene – umešča na severovzhod domovanja. Če nimate denarja za bazen, si omsilite vsaj majhen vodnjak ali akvarij z ribami. Voda - ki se naj pretaka - naj bo torej v severovzhodnem delu doma, lahko tudi pisarne.

vastu_architecture_design_khosla_light.jpg

Priljubljena tudi na zahodu

Vzhodna filozofija notranjega oblikovanja se je uspešno prenesla na zahod. Morda je razlog tudi v tem, da veliko najdražjih nepremičnin na svetu pokupijo Azijci, ki si jih preuredijo po svojem okusu.

Morda se mora vastu za svojo priljubljenost zahvaliti tudi feng šuju, ki mu je utrl pot. Ta kitajska umetnost urejanja prostora je na zahodu postala prava uspešnica in nekaterim notranjim oblikovalcem resnično prinesla bogastvo. Tudi notranji oblikovalci, ki za bogate Indijce urejajo prestižna stanovanja po načelih vastuja, služijo mastne denarce.

Po načelih vastuja so zgrajene nekatere poslovne zgradbe – na primer poslopje Microsofta v Washingtonu, najboljši primer gradnje po tej filozofiji pa je Tadž Mahal. Vendar pa se učinkovitost vastuja ne kaže le pri stavbah, ampak tudi na ravni držav – v Združenih državah Amerike je severovzhodni del bolj razvit, tudi zemlja je tam rodovitnejša. Tudi Japonska je – morda prav zaradi obilice vode na severovzhodu – postala ena najrazvitejših držav.