Nakup rastlin brez učenja o njih

Verjetno je že vsak radoveden vrtnar kdaj kupil določene vrste rastlin, ne da bi se pozanimal o značilnostih in potrebah izbrane sorte. Zato običajno rastlina pristane na napačnem delu vrta, kjer ji bodisi primanjkuje svetlobe ali je zemlja prekisla, zaradi česar ne uspeva ravno najbolje. Da se boste temu izognili, vedno natančno preberite navodila na embalaži semen ali kartico, ki ste jo dobili zraven sadike rastline, kjer točno piše, koliko svetlobe in vode rastlina potrebuje, kakšna tla in druge informacije.

Zanemarjanje vrtnarskih katalogov

Po navadi je najpogostejši način za zbiranje in nakup novih sort obisk vrtnarije, kjer lahko v eni potezi izberete več želenih rastlin. Vendar pa nekaterih sort v slovenskih vrtnarijah ne bomo našli – zato je priporočljivo pregledati tudi kataloge, ki jih ponujajo na spletu, v vrtnih centrih oziroma jih prejmete na dom. V njih najdemo širšo ponudbo, poleg tega pa so v njih zapisane tudi informacije o posameznih rastlinah.

katalogig.jpg

Nakup preveč rastlin hkrati

Kaj hitro se lahko zgodi, da kupite več sadik, kot jih imate čas posaditi. Svetujemo vam, da se temu izognete, in sicer tako, da kupujete v manjših količinah. Omislite si na primer eno serijo sadik iste sorte, ki jih boste skoraj zagotovo sadili istočasno. Ko posadite prvo rundo, se šele nato lotite nakupa novih rastlin.

Vrtnarjenje brez prave opreme

Če med delom na vrtu ne uporabljate ustrezne opreme in pripomočkov, se lahko celo poškodujete. Puljenje plevela brez rokavic je lahko boleče ali pa povzroči srbenje. Zaradi tega poskrbite, da delo opravljate zaščiteni.

Neredno odstranjevanje plevela

Redno odstranjevanje plevela je nujno potrebno vrtnarsko delo, da vrt ne zavzamejo divje vrste. Priporočamo vam, da to počnete čim bolj pogosto in morda prosite družinske člane za pomoč, če vam je opravilo še posebno zoprno. Pomaga tudi, če na vrt zasadite le avtohtone rastline, ki se naravno širijo po prostoru.