Kljub temu, da imajo sodobni aparati krajšo življenjsko dobo, pa nanje še vedno gledamo kot na dolgoročno naložbo – sploh če smo zanje odšteli veliko denarja. Kakšne barve naj bodo torej – naj se odločimo za žive barve ali za nevtralno črno ali belo?

Če kupujete nadomestni aparat, ker se vam je stari pokvaril, izberite takšnega, ki se barvno ujema z drugimi, razen če nameravate tudi te kmalu zamenjati. V tem primeru imejte v mislih, da so nekateri barvni trendi kratkega življenjskega veka in lahko imate kasneje, ko boste hoteli dopolniti svoj set naprav, težave.

Ste za barvitost ali nevtralnost?

Če radi sledite trendom, ste navdušeni nad novostmi in si lahko privoščite pogostejše menjanje naprav, potem so žive barve prave za vas. Vendar pa barviti gospodinjski aparati, kljub temu da dajejo vaši kuhinji bolj vesel videz, niso za vsakogar.

roza_mikrovalovna.jpg

Barvni trendi se hitro menjajo, zato lahko vaša kuhinja kaj kmalu začne dajati staromoden vtis, nekoč priljubljena barva pa izdajati starost vaših naprav. Pri črnih in belih aparatih ter tistih iz nerjavečega jekla je precej težje določiti, koliko so stari, saj so te barve vseskozi priljubljene. Resda je lepo imeti kuhinjo po najnovejših modnih smernicah, vendar pa si boste čez čas želeli, da bi se vaši gospodinjski aparati starali manj opazno.

O čem je vredno premisliti pred nakupom

Če se ena od naprav, ki je v paru z drugo, pokvari, in ta barva ni več na voljo, boste morali zamenjati še drugo, ali pa bosta v neujemajočih se barvah. Barva gospodinjskega aparata naj se ujema tudi z barvo tal, pultov in ploščic v kuhinji. Temnejša ko je barva, hitreje se poznajo praske, zareze in prstni odtisi. Bele naprave so po navadi cenejše; bela je vedno tudi aktualna. Živih barv se hitreje naveličamo kot bolj subtilnih. Če nameravate imeti gospodinjski aparat, dokler ne bo več uporaben, je nevtralna barva vsekakor boljša izbira.

gosp_aparati_pol.jpg

Barva nerjavečega jekla, črna in bela

Črna ni tako nevtralna kot bela, vendar pa se lepo ujema z nerjavečim jeklom in je vedno modna. Vendar pa se na njej hitreje poznajo madeži in praske. Tudi nerjaveče jeklo se lepo ujema z drugimi barvami in ni nikoli videti zastarelo, vendar pa je po navadi dražje, vsaj če je barva kakovostna. Madeži se tudi na nerjavečem jeklu hitro opazijo. Nevtralne barve so boljše, ko prodajate stanovanje ali pa ga oddajate. Bela se na primer lažje ujema z drugimi stvarmi, pa tudi nove naprave v tej barvi je lažje dobiti, če se katera pokvari.

dap_kitchen_appliances_15953.jpg


Več gospodinjskih aparatov v živahnih barvnih odtekih si lahko ogledate v naši fotogaleriji.