Izjemno nizke toplotne izgube

Pasivna hiša za ogrevanje izkorišča toploto sonca, gospodinjskih aparatov in porabljenega zraka – torej pasivnih virov toplote. Ti viri so dovolj, saj so toplotne izgube izjemno majhne. Pasivne hiše so namreč zgrajene z visoko stopnjo izolacije, gostoto zraka, notranjimi toplotnimi viri, energijsko učinkovito zasteklitvijo oken ter sistemom prezračevanja za visoko kakovost zraka. Okna, stene in tla pozimi zbirajo, hranijo in razporejajo sončno energijo, poleti pa jo odbijajo. Takšne hiše imajo tudi energijsko varčne gospodinjske aparate in luči.

Pasivne hiše torej porabijo zelo malo energije, kar jo potrebujejo, pa jo proizvedejo iz obnovljivih virov, na primer s pomočjo solarnih plošč in toplotnih črpalk. Prezračevalni sistem skrbi za dovajanje svežega zraka, kar pomeni, da vam ni treba odpirati oken.

 

eco_homes_hlm.jpg

Zakaj zgraditi pasivno hišo?

S pasivno hišo boste privarčevali pri računih za ogrevanje. Takšna hiša namreč porabi kar štirikrat manj energije kot navadne hiše. Res pa je, da vas bo stalo nekoliko več, da jo zgradite. Poleg tega je takšna hiša zaradi manjših izpustov ogljikovega dioksida in ohranjanja fosilnih goriv tudi ekološka. V njej je enakomerno toplo in ni prepiha. Če ste alergični, vam bo zrak v hiši dobro del zaradi filtrov, ki zadržujejo prah in cvetni prah.

itn4739.jpg

Standardi pasivne hiše

Če hočete dobiti certifikat za pasivno hišo, morate zadostiti naslednjim standardom:

- specifična poraba energije za ogrevanje: največ 15 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto,
- specifična toplotna izguba: največ 10 vatov na kvadratni meter,
- specifična poraba primarne energije: največ 120 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto.

Preden začnete z gradnjo, morate izbrati primerno lokacijo in dobiti dovoljenja, v mislih pa morate imeti tudi posebne značilnosti pasivnih hiš – na primer to, da so na jugu hiše načrtovana velika okna za zbiranje sončne energije.