Morda se boste med naslednjimi prazniki izognili kupovanju ogromnih količin novega darilnega papirja v praznični paniki, ker ste pozabili, kam ste pospravili zaloge od prejšnjega leta – ki jih seveda odkrijete takoj, ko se vrnete s trgovine.

Zbiranje okraskov

Sprehodite se po svojem domu in zberite vse praznične predmete, ki ste jih shranili na različnih mestih – od noža za rezanje buč za noč čarovnic, ki se skriva v kuhinji, do svečnikov v omari in okraskov v kleti. Verjetno boste morali med iskanjem in zbiranjem odpreti kup skrivnostnih škatel. Nič hudega! Med potikanjem po podstrešju imejte za vsak primer s sabo debel črn flomaster, da lahko z njim označite škatlo s spominki iz srednje šole, če slučajno naletite nanjo.

tangled_christmas_lights.jpg

Čiščenje

Ko ste zbrali vse stvari na enem mestu, se boste morali odločiti, kaj želite obdržati. Tistih, ki jih ne potrebujete več in le zavzemajo prostor, se znebite, lahko jih tudi podarite. Ali na primer res še potrebujete zapletene božične lučke, ki jih že leta poskušate neuspešno razplesti, cenene okraske, ki ste jih dobili v dar in nikoli razstavili, ali pa zguban darilni papir, ki ga ne upate uporabiti niti za anonimno obdarovanje v službi? Seveda lahko kakšen kos, ki vam je posebno ljub, shranite za spomin, četudi ga ne boste več uporabljali – na primer kostum pikapolonice, ki ga je nosila vaša hčerka.

Shranjevanje

Zdaj veste, koliko prostora zavzemajo vaši okraski, zato lahko poskrbite tudi za primeren prostor za shranjevanje. Namesto v kartonskih škatlah ali vrečkah jih lahko pospravite v obstojnejše plastične škatle, ki jih zložite eno na drugo. Tako bodo vaši okraski pospravljeni na enem mestu, organizirani, zaščiteni pred prahom, vlago in lomljenjem, pa še manj prostora bodo zavzeli. Lahko si omislite oranžen plastičen zabojnik za noč čarovnic, rdečega za božič in druge barve za druge praznike. Škatle pa lahko seveda tudi označite, da boste že na prvi pogled vedeli, kaj je kje.

attic.jpg

Sezonske predmete, ki jih uporabljate le enkrat letno, je bolje spraviti na bolj odročno mesto, da vam niso napoti čez leto – na primer na podstrešje, v klet ali garažo. Če živite v stanovanju, lahko uporabite najvišje police v omari ali prostor pod posteljo.